Horeca-talent staat voor grootste uitdaging van hun leven

Jorn Bels en Pieter Kottink voor hun popup-restaurant
Jorn Bels en Pieter Kottink voor hun popup-restaurant
Foto: Mark Mensink

Begin twintig of nog niet eens en dan een – zo levensecht als maar mogelijk – restaurant runnen, dat krijgen deze week tientallen derde- en vierdejaars studenten van het ROC van Twente aan de Wierdensestraat in Almelo op hun bordje.

Veelal hebben de toekomstig leidinggevenden thuis al het ‘horeca-virus’ opgelopen, precies zoals ook bij Jorn Bels en Pieter Kottink het geval is. Samen runnen ze het zogeheten popup-restaurant Daily Catch waar, afgezien van het nagerecht, uitsluitend vis geserveerd wordt. En dan niet zomaar een paar vissticks of iets dergelijks, maar gerechten met bijvoorbeeld ‘een schuim van gerookte zalm’ en ‘coquille St. Jacques on fire’.

Twee dagen lang is het een kwestie van ‘gasten ontvangen en hiervoor alles tot in de puntjes regelen’, beschrijft Pieter (19). Dat betekent dat alles schoon, ingericht en opgedekt moet zijn in hun deel van het atrium. De student uit Geesteren heeft eerder in deze opleiding tot manager/ondernemer horeca tweemaal stage gelopen, ergens in het westen van ’t land en in Londen. “Dit is één van onze grote eindprojecten, want we hebben ook nog een ondernemersplan ingeleverd. Dat moet dermate uitgewerkt zijn dat het elk moment opgeleverd kan worden, dus dat iemand er zó een bedrijf mee moet kunnen starten.”

De interesse van Jorn (23) uit Mander gaat naar eigen zeggen in eerste instantie vooral uit naar het koken, maar dan wel in combinatie met het leidinggevende deel van zijn studie. Later hoopt hij zijn vaders bedrijf over te nemen, net als medestudent Pieter. “In juli ga ik al beginnen met inwerken, langzaam alle facetten van de bedrijfsvoering leren kennen.”

Het popup-restaurant van Sten Hofhuis (21) uit Albergen kent de vijf elementen als basisthema. Op de borden komen bijzondere creaties tevoorschijn, bijvoorbeeld met 3D-geprint boter en whisky op de entrecote van het hoofdgerecht gebrand. Hij mag woensdag en donderdag zijn ‘eigen’ eetplek bestieren.  “Morgen zal de spanning wel toenemen, maar ik heb nu nog geen last van zenuwen.”

André Hofman uit Tubbergen, één van de begeleiders/coaches van dit afstudeerproject met de popup-restaurants, spreekt van een unieke manier om studenten te examineren. “We zijn de enige school die dit op deze manier aanpakt, vier dagen lang. Het is een heel gaaf onderwijsproject, waarbij alle vakken van één opleiding bij elkaar komen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen