Grote teleurstelling: Alle kievitsnesten geplunderd

Hennie Blokhuis
Foto: Marcel Tettero

Alle zes nesten van kieviten met hun kuikens in het plas-drasgebied van Hennie Blokhuis zijn verwoest, hoogst waarschijnlijk door een vos.

“Een vos heeft in 1 of 2 nachten alle nesten van kieviten geplunderd”, zegt projectleider weidevogels Leonard Rouhof van het Gebiedscollectief Noordoost Twente. Rouhof zou de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren nog hebben gewaarschuwd een raster om het plasdras aan te leggen en dat onder stroom te zetten om predatoren als de vos op afstand te houden. De Vogelwerkgroep legde drie plasdrasgebieden aan rond Geesteren.

Volgens Rouhof zijn in de plasdras van Blokhuis waarschijnlijk nog wel enkele nesten van grutto’s met kuikens. “Ik hoop dat die snel vliegvlug worden.” Volgens hem is de wijze les die nu is geleerd dat maatregelen als ‘de biotoop verbeteren en de nesten opsporen met een drone nog niet voldoende zijn om kuikens te redden. “Alles draait om bestrijden van de predatoren. In bijna elke houtwal zitten er wel wat. Een elektrisch raster is zeker nodig om broedende weidevogels te beschermen.”

Teleurstelling

“Wij zijn zeer teleurgesteld door wat er is gebeurd”, zegt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. “Bij de plasdras van Hennie Blokhuis zijn alle acht kievitsnesten uitgekomen. Soms met drie of vier kuikens per nest. Door de kou en de voedselschaarste zou een aantal kuikens het waarschijnlijk niet redden. Maar wat betreft de gruttokuikens zag het er veelbelovend uit. Ze werden een paar weken later geboren, net toen het warmer werd. Het was een en al grutto’s daarna, zes paartjes in totaal. Een prachtig gezicht in de plasdras en het kruidenrijk ingezaaid weiland rondom de plasdras.”

Drukte

“Het was er een drukte van jawelste”, zegt Schröder. “Nog nooit zoveel jonge grutto’s in de afgelopen jaren bij elkaar gezien. Maar later werd het in 2 dagen tijd steeds stiller. We hebben de weidevogelcoördinator gevraagd om eens langs te komen. Hij is uren in het gebied geweest en kwam met verschrikkelijk nieuws terug. Op nog slechts één paartje grutto’s na was alles weg. Hij dacht aan een vos of misschien een marter.”

“Hennie Blokhuis is ook op onderzoek uit gegaan en vond op een kleine 300 meter uitwerpselen van een vos. Deze hebben we ingevroren voor onderzoek. De volgende dag ontdekten we opnieuw een vossenspoor. Deze liep over het bouwland naar de plasdras. Heel jammer.”

Schröder erkent dat – ondanks het advies van Rouhof – er geen stroomraster is aangelegd. “We moeten alles zelf financieren”, benadrukt hij. “We zitten al met schulden; de pot is leeg. We hebben al veel geld gestopt in de aanleg van drie plasdrassen en het oppompen van water. Geld hebben we geleend bij enkele leden van onze vogelwerkgroep. Maar we moeten het wel terugbetalen. Maar dit is wel heel, heel erg jammer en demotiverend wat er is gebeurd. Dat dit ons moest overkomen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden