Eerste jeugdroman van Carlijn Steenbakker uitgebracht

Glunderend van wederzijdse trots namen de ouders van Carlijn Steenbakker afgelopen woensdagavond haar allereerste jeugdboek in ontvangst: Mila’s Problemen.

De feestelijke boekpresentatie bij Effect in Oldenzaal vond daarnaast plaats in het bijzijn van vrienden, collega’s en overige familieleden. Het schrijven bevalt d’r wel, gaf Carlijn aan. Zo schreef ze al op haar dertiende een eerste boek, die overigens nooit uitgegeven is.

Later werkte de in Tubbergen opgegroeide schrijfster jarenlang als kinderjuf in Reutum, waar toen inmiddels oud-directeur Gerard aan de Stegge de scepter zwaaide. Die was overigens ditmaal aanwezig in de rol van ceremoniemeester. “Ik heb jaren les gegeven aan pubers, met échte puberproblemen. Groep zeven en acht”, vertelt de immer goedlachse Carlijn. “Daar ging ik graag dieper op in, op de problemen die ze op dat moment in hun leven ervaren. Bijvoorbeeld thuis en natuurlijk op school.”

Dat bleek feitelijk de aanzet voor haar eerste kinderroman, wat draait om de groepsdruk die hoofdpersoon Mila ervaart. “Mijn boek is natuurlijk niet dé oplossing voor kinderen van die leeftijd, maar ik hoop wel een steentje bij te kunnen dragen. Zodat ze misschien beter begrijpen wat er gaande is”, licht Carlijn toe. “Dat ‘meelopen om erbij te horen’ niet hoeft en dat het er niet om gaat wat een ander van je vindt. Ook al doen negen van de tien dat wel. Of zelfs tien van de tien… En ja, vooral in de laatste groep van het basisonderwijs zie je dat.”

De jeugd waaraan ze les heeft gegeven hoeven trouwens niet bang te zijn dat hun hele ‘hebben en houden’ teruglezen. “Het is een fictief verhaal”, bezweert Carlijn. “Al hoewel, één ding niet. Ik heb daadwerkelijk, toen ikzelf in de derde klas zat, dat een leraar het te kwaad kreeg toen de klas te ver ging met een geintje.”

Het boekwerk ligt al in de winkel en is te koop bij de filialen van boekhandel Broekhuis.

Reacties