Reutummers in actie voor ernstig zieke dorpsgenoot

De 46-jarige Jurgen Maathuis uit Reutum kan geen prikkels en hard geluid meer verdragen, vanwege een slopende hersenziekte.

Om ervoor te zorgen dat hij en z’n gezin toch enigszins rust kunnen vinden, zijn tientallen vrijwilligers al enkele dagen in de weer om een geluidsarme aanbouw bij hun woning te realiseren. Gratis en voor niets; gewoon als ‘noaberplicht’. Het aanbod vrijwillige handjes was zelfs groter dan het aanbod, zeggen de organisatoren vanuit stichting Noaberhart.

Alle werkzaamheden en voorbereidingen hierop waren tot voor kort geheim voor Jurgen. Hij reageerde dan ook emotioneel toen duidelijk werd gemaakt wat er allemaal stond te gebeuren, speciaal voor hem. “Het voelt dubbel, omdat hij zich realiseert hoe ziek hij is. Maar ik vind dat hij het enorm goed oppakt! Blij mee”, aldus zijn vrouw Rachel.

‘Warme deken’

Onder de helpers zijn ook Jurgens ouders, die aan de overkant van de straat wonen. Vader en zoon zijn als twee handen op één buik. “Ik heb mijn leven nog nooit geen woorden met Jurgen gehad. Ook niet toen wij samen ons bedrijf hadden. Dat zegt alles. Ik sta dit weekend met tranen in mijn ogen mee te werken. Zo mooi dat zijn vrienden dit met hulp van zoveel mensen voor elkaar hebben gekregen. Ik heb er geen woorden voor”, aldus pa Maathuis. Hierna vervolgt hij snel zijn werk, want er moet nog genoeg gebeuren.

Ook zijn moeder is druk aan het werk. Tegels sjouwen, koffie schenken; niets is haar teveel. Zij vertelt: “Het is zo fijn dat wij nu ook echt wat kunnen doen voor hem. Wij wonen tegenover Jurgen, je kijkt er iedere dag op en wilt wel van alles doen maar Jurgens gezondheid laat dat niet toe. Voorheen gingen we dagelijks naar hem toe. Dat kan nu niet meer. We zien hem nu nog maar twee keer per week. Dan kunnen we 5 minuten met hem praten. Daarna zit hij ‘vol’ van alles.”

In de extra ruimte kan Jurgen zich straks volledig terugtrekken, zodra hij dit wenst. Rachel geeft aan dat de massale hulp voor henzelf en hun kinderen (Jort en Sterre) als een warme deken aanvoelt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden