Makkelijker naar het voortgezet onderwijs: Canisius-leerlingen vloggen voor achtstegroepers

Voor leerlingen betekent de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs meer dan alleen de kennismaking met een heel andere (school)cultuur.

Ook de manier van leren, de vakken en gebruikte termen zijn anders. Canisius wil daarom leerlingen van groep 8 helpen om makkelijker door te stromen naar de middelbare school. Daarvoor hebben leerlingen van Canisius vlogs gemaakt die in de lessen van achtstegroepers in de gemeente Tubbergen worden gebruikt.

Woensdag werd een heuse première georganiseerd op Canisius in Tubbergen. Uiteraard mét rode loper.

Doorstroomprogramma

Uit leerling- en ouderenquêtes en gesprekken met mentoren bleek dat de overgang van groep 8 naar de brugklas door leerlingen als groot werd ervaren. Er komt veel nieuwe informatie op de leerlingen af. Om leerlingen uit groep 8 beter voor te bereiden op de middelbare school en om deze belangrijke overstap te versoepelen hebben Canisius en de basisscholen van TOF Onderwijs een speciaal doorstroomprogramma ontwikkeld. De vlogs zijn een onderdeel van dit programma.

In totaal hebben acht leerlingen zulke snelle filmpjes gemaakt waarin ze uitleggen hoe het werkt op de middelbare school. Het gaat echt om praktische tips: opschrijven welk huiswerk je moet maken, hoe je moet leren en hoe je makkelijker kunt plannen. Maar ook hoe je het beste samenvat, aantekeningen maakt en hoe je afleiding voorkomt bij het leren. Daarbij maken de leerlingen vast kennis met mentoren van het Canisius en worden zij door middel van video’s meegenomen in de dagelijkse praktijk op de middelbare school.

Beter voorbereid

Canisius heeft verschillende subsidies ontvangen om dit innovatieve programma verder uit te werken. Directeur Maaike Hagedoorn: “De leerlingen werken in groep 8 en vervolgens ook op de middelbare school met een lesmethode die wordt aangevuld met video’s gemaakt door mentoren en leerlingen van Canisius. In de vlogs, die natuurlijk helemaal van deze tijd zijn, laten de leerlingen zien hoe je bepaalde zaken het best kunt aanpakken op de middelbare school en geven ze tips. We zijn er trots op dat leerlingen uit de gemeente Tubbergen straks beter voorbereid naar Canisius komen. Wat een mooi eindresultaat!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden