Leerlingen krijgen les over historische schatten in eigen omgeving

Hannah Geerdink en Loes Ritzen
Foto: Het Oversticht

Leerlingen van negen basisscholen uit Noordoost-Twente worden in nieuw ontwikkelde erfgoedlessen meegenomen op een lokale ontdekkingsreis, op zoek naar bijzondere verhalen en historische schatten in hun eigen omgeving.

Hannah Geerdink van Het Oversticht heeft vanmiddag het lespakket Op ontdekkingsreis door Noordoost-Twente overhandigd aan Loes Ritzen (bovenschoolse cultuurcoƶdinator) en gepresenteerd aan alle Interne cultuurcoƶrdinatoren van de basisscholen. “Kinderen zijn nieuwsgierig en altijd op zoek naar spannende dingen en weetjes. De door ons ontwikkelende methode heet daarom ‘Op ontdekkingsreis door…’, waarbij het actief ontdekken van het lokale erfgoed centraal staat. Erfgoed helpt ons namelijk bij het begrijpen van onze geschiedenis, onze identiteit en de huidige situatie.”

Leerlingen maken tijdens de lessen kennis met historische bronnen: oude foto’s, kaartmateriaal en voorwerpen. Andere basisscholen in Overijssel gingen hen voor.

Ze gaan op onderzoek uit en bezoeken culturele instellingen in de buurt, zoals een molen en het openluchtmuseum in Ootmarsum. Zo bieden de erfgoedlessen ook veel aanknopingspunten met andere vakken, zoals aardrijkskunde en geschiedenis.

Reacties

0