Businessclubleden van de Turftrappers weten nu alles over biomassa en groen gas

Carnavalsvereniging de Turftrappers organiseert elk jaar een dag voor haar supersponsors.

Daarom brachten de ondernemers woensdag, samen met collegeleden de gemeente Tubbergen en een afvaardiging van de gemeente Hardenberg, een bezoek aan Bio Energy Coevorden. Een bedrijf dat op een duurzame manier biomassa omzet in groen gas. Hiervoor is afgelopen zomer een nieuwe biogasinstallatie in gebruik genomen, één van de grotere in Nederland. Met de meest geavanceerde technieken worden biomassa uit de veehouderij, de landbouw en reststoffen uit de voedingsmiddelenindustrie omgezet naar groen gas. Jaarlijks zal zo 26 miljoen kubieke meter groen gas aan het Nederlands aardgasnet geleverd worden.

Aan de hand van een presentatie liet Niek Jacobs van Bio Energy Coevorden zien hoe mest en bioafval verzameld worden in een co-vergister en omgezet worden in groen gas. Op termijn zal het CO2 dat hierbij afgescheiden wordt in vloeibare vorm aan de glastuinbouw geleverd worden, om de groei van gewassen te bevorderen. Ook het fosfaat dat na de vergisting overblijft wordt hergebruikt. Het gaat per trein naar
Duitsland voor gebruik in de akkerbouw. Dezelfde trein neemt grind mee terug naar Nederland voor de betonindustrie. Volgens hem is afval geen afval, omdat alle stoffen opnieuw gebruikt kúnnen worden. Tot slot lieten hij en zijn collega’s het proces tijdens een rondleiding zien.

‘De verbinding zoeken’

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Den Herdenbergher in Hardenberg, om in een sfeervolle omgeving te genieten van typisch Nederlandse en Duitse bieren en andere lokale lekkernijen. De supersponsordag werd afgesloten met een stamppotbuffet bij de residentie van de Turftrappers, mede mogelijk gemaakt door de eigenaren van Café Nobbenhuis.

Naast carnavalsvierders zijn de Turftrappers een sterk bindmiddel in de sociaal-maatschappelijke structuur van Langeveen en Bruinehaar. “Doel van deze dag is uiteraard om de banden met onze supersponsors te verstevigen. Anderzijds willen wij het signaal afgeven dat het voor de leefbaarheid in onze kernen van belang is dat het lokale bedrijfsleven elkaar opzoekt, maar ook met
publieke organisaties de verbinding legt”, licht commissielid Daniëlle Reekers licht toe.

Met de supersponsordag hebben de Turftrappers een platform gecreëerd waar ondernemers en gemeentebestuurders in een ongedwongen sfeer met elkaar in gesprek kunnen komen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden