Nationale viering met Vrijheid-express gaat van start in Tubbergen

Foto: CC0

De landelijke viering van 75 jaar vrijheid zal op 4 april 2020 starten in de gemeente Tubbergen.

Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt. Tijdens de zogeheten Maand van de Vrijheid (4-4 tot 5-5) rijden er veertien bussen door de twaalf provinciën, de hoofd- en hofstad. Scholen, buurthuizen, stads- en dorpspleinen worden bezocht om bijzondere verhalen te brengen én op te halen over de (on)vrijheden in het heden en verleden.

In zo’n bus zit bijvoorbeeld een podium voor sprekers inclusief microfoons, kan een film over vrijheid afgespeeld worden, zitten regiogebonden fotovoorstelling op de raampartijen, kan een educatief spel (De prijs van vrijheid) gespeeld worden en staat een postbus voor het verzenden van vrijheidswenskaarten.

Geschiedenis overbrengen

Nu, 75 jaar na de bevrijding van de bezetter, zijn er steeds minder mensen die verhalen over de oorlog en de bevrijding uit eerste hand kunnen vertellen. “Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat persoonlijke verhalen uit de eigen omgeving de geschiedenis van de oorlog levend houden voor nieuwe generaties”, aldus educatiemedewerker Barbara Boender.

“Om diezelfde reden zal de bezoeker eerder worden geconfronteerd met een alledaags voorwerp dan met bijvoorbeeld een militair uniform”, vertelt Fokko Spoelstra van het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog. “Misschien laten we wel een trouwjurk zien met een bijzonder verhaal. Zoiets maakt de geschiedenis menselijk, waardoor die meer gaat leven.”

Door slim gebruik te maken van creatieve technieken kan de bezoeker hier kennismaken met vrijheid en ónvrijheid. Spoelstra: “Ook zal er veel ruimte zijn voor de geschiedenis en verhalen uit de regio, waarbij een koppeling wordt gemaakt met oorlogs- en verzetsmusea. Ten slotte kunnen bezoekers een boodschap voor anderen achterlaten – om zo ook verhalen ‘op te halen’.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden