Tubbergse veearts schittert in Twentse bioscoopfilm met Johanna ter Steege en Herman Finkers

Bernadette Austie uit Tubbergen heeft een filmrolletje te pakken in De beentjes van Sint-Hildegard, een relatiekomedie over verstikkende liefde van regisseur Johan Nijenhuis.

In het begin van de bioscoopfilm speelt ze een boerin die veearts Jan (Herman Finkers) over de vloer krijgt, omdat een drachtige koe moet kalveren. “Volgens mij dachten die Amsterdammers dat zoiets gewoon op bestelling kan”, proest de Tubbergse het haast uit over de nogal stadse filmcrew. “Nou, dat hebben ze geweten. Ik meen dat het op een dinsdag of zoiets moest gebeuren. Dat zou de draaidag worden. Ze hadden twee koeien op het oog, die een kalf moesten krijgen. Volgens mij in Markelo, waar toen geschoten werd. Maar in het weekend ervoor had de eerste al gekalverd en de andere had problemen. Dat werd dus niks. En toen belde zo’n productiemedewerker mij op voor hulp. Of ik er nog eentje wist… Heel lastig allemaal, maar samen met m’n assistente Britt heb ik een hele reeks boeren uit onze praktijk gebeld.”

Op sneakers tussen het vee

Gelukkig bleek Nico Meen uit Fleringen een melkkoe te hebben die ieder moment een kalfje kon krijgen. Bernadette erheen, maar ook alle crewleden en al hun spullen. “En de hele dag huppelde daar op de boerderij een meisje om me heen, op mooie sneakertjes. Ik vroeg haar in het begin wat ze zoal deed. PA zei ze, persoonlijk assistent dus. Lachen! Zulke dingen maakte ik dus mee”, beschrijft ze. “Maar alles, het hele script, moest in ‘onmeunig’ plat Twents. En als ik iets kan, dan is het dat wel. Ook de Amsterdammers moesten eraan geloven, maar die begrepen er natuurlijk weinig van. Ik heb echt vreselijk over hoe zij alles uitspraken.”

Lieve moederkoe

“Maar goed, die moederkoe kon ieder moment kalveren. Want de natuur laat zich gewoonweg niet sturen. Dat ging heel natuurlijk en zonder krik. Alleen met wat touw aan de poten, maar dat was het wel. Daarop kwam-ie naar het kalfje toe en ging ze eraan likken. Herman erbij, precies zoals op de foto te zien is. Da’s wel geluk hebben, want je kunt ook meemaken dat zo’n beest je het hok uit jaagt”, spreekt de dierenarts uit jarenlange ervaring. “Maar wat een toestand. Ik doe dit werk al 30 jaar, maar ik was nog nooit zo moe als na die ene dag. Wat een ellende en circus eromheen. Maar ook fantastisch om eens mee te maken. Door dat Twentse gepraat onderling hangt er een bepaalde sfeer die het heel erg vertrouwd maakt.”

‘Buurvrouw’

Bernadette is opgegroeid in Beuningen, als ‘noaber’ van Herman Finkers. Hoewel ze in 2017 naar een castingdag voor dezelfde was geweest, werd ze destijds niet uitgekozen. “In het begin was het nog de bedoeling dat een veulen geboren zou worden. En dat in het najaar. Tja, die komen alleen in het voorjaar ter wereld. Toen zei Herman dat zijn ‘buurvrouw’ – ik dus – ook dierenarts is en misschien wel een oplossing voor het probleem zou weten. Plus, dan hadden ze er in elk geval iemand bij die in geval van nood iets kan betekenen voor de dieren. Zo is het balletje gaan rollen.”

Première

De film gaat op woensdag 12 februari in première te Enschede. Naast de Tubbergse spelen ook andere Twentenaren een rol, zoals Johanna ter Steege en Daphne Bunskoek.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden