Tweede leven voor commiezenhut bij Mander

Commiezenhut in Mander
Foto: Landschap Overijssel

Aan de grens met Duitsland bevindt zich een oud pad, ook wel het commiezenpad genoemd, waarlangs verschillende hutten voor commiezen (oftewel: grenswachters) hebben gestaan.

Op deze schuilplekken moesten grenswachters o.a. tijdens de Tweede Wereldoorlog de smokkel van boter, kaas en vee inperken. Sommige hutjes zijn nog tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw gebruikt.

Vanuit kijkgaten konden de wachters ongezien het grensgebied controleren. Veel commiezenhutten zijn in de loop der tijd verloren gegaan, maar eentje niet. Vlakbij de Galgenberg in Mander staat deze.

Opgeknapt

De commiezenhut is gedeeltelijk ingegraven in een kuil en bestaat uit een geraamte van eikenhout, met daaroverheen heide- en grasplaggen. Zo was de hut ook voor geallieerde luchtaanvallen en Duitse zoeklichten aan de grens moeilijk te zien.

De schuilplek verkeerde lange tijd in slechte staat. Begin dit jaar is het hersteld door Landschap Overijssel, met financiƫle ondersteuning van het Hedwig Carolina Fonds. Door het opknappen blijft de geschiedenis zichtbaar en gaan de smokkelverhalen niet verloren, zo laat de natuurbehoudorganisatie weten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden