Gemeentelijke sleutel én steek onder water in handen van de Pin’n

Afgelopen zaterdagochtend verzamelden alle carnavalsverenigingen uit de gemeente zich op het Raadhuisplein in Tubbergen.

Om exact elf over elf kwamen prins JP en adjudant Martijn met hun gevolg, onder begeleiding van blaaskapel ’n Moal wat aans, pastor H. Boontje en alcoholiet Mummelmannus,  met luidende kerkklokken de kerk uit lopen. In processie liepen zij richting het gemeentehuis. Daar werden alle verenigingen verwelkomd door burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker.

Vervolgens nam Chiel Mensink, voorzitter van carnavalsvereniging De Pin’n, het woord. Hij richtte zich tot de burgemeester en de wethouders. Sleutelprins JP mag op 11 februari de collegevergadering voorzitten. De eerste agendapunten hiervoor werden alvast door Chiel aan het college van B&W voorgelegd. Om wat meer te voldoen aan openheid en transparantie lijkt het De Pin’n goed dat het college gaat vergaderen in het huisje van ‘erotisch recreëren’ op vakantiepark Noordikhoeve in Reutum. Alle voordelen van deze locatie werden door Chiel uitgelegd en hij kreeg daarmee de lachers op zijn hand. De burgemeester reageerde afwachtend: “We zullen zien, over anderhalve week”.

Het uitreiken van de sleutel vond dit jaar voor de 43e keer plaats. Omdat de sleutel een gewild object is, is het belangrijk dat een vereniging hiervoor goede sleutelbewaarders heeft. Voor sleutelprins JP de eerste en zijn adjudant Martijn was dit niet moeilijk. Keet Corry, een jeugdvereniging bestaande uit een groep Reutumse vrienden, mag deze taak voor zijn rekening nemen. Voor peerd Joop (Jop Vrerink) en veul’n Luuk (Luuk Groothuis) een grote eer. ‘Normaal staan we in de tent feest te vieren en nu sta je ineens hier. Ja, dat is wel gaaf”, sprak peerd Joop. Aan het eind van de dag blijkt al dat het goede bewaarders zijn. Zelfs aanbiedingen van meer dan 500 euro hebben zij afgewezen.

Steek onder water

Na dit officiële moment was het tijd voor burgemeester Wilmien Haverkamp om met een scherpe tong de verenigingen toe te spreken. Traditiegetrouw wordt hierbij ook de ‘steek onder water’ uitgereikt. Deze gaat naar een dorp dat het volgens de burgemeester en wethouders heeft verdiend.

De burgemeester sprak dit jaar vooral over tolerantie. Alle dorpen werden kritisch en met een grote knipoog toegesproken. Dit jaar ging ook deze ‘prijs’ naar de Reutummers. In het teken van de (in)tolerantie blijkt hier nog de meeste winst te behalen. Vooral het feit dat de raad van elf geen vrouwelijke hoogheden accepteert, vond ze een goede reden voor deze toekenning. Voorzitter Chiel Mensink gaf aan dat vallen en opstaan het karakter van De Pin’n symboliseert en hij nam de steek onder water dan ook graag in ontvangst.

Buuts

Na alle officiële uitreikingen was het voor alle verenigingen tijd om naar ’t Oale Roadhoes te gaan. De middag werd geopend door pastor H. Boontje en zijn Alcoholiet Mummelmannus. Op hilarische wijze nam pastor H. Boontje bij alle hoogheden de biecht af.

Hierna kregen de sleutelprins en -adjudant van alle verenigingen ‘offers’ aangeboden. Deze varieerden van diverse kleine cadeaus tot een heus jachtexamen mét praktijkgedeelte. Nadat alle verenigingen hun cadeaus hadden aangeboden aan de sleutelhoogheden sloot de pastor het officiële gedeelte af met een vlammend slotgebed, waarin hij de hoogheden van alle Tubbergse carnavalsverenigingen opriep carnaval te vieren zoals carnaval gevierd moet worden: “Ga volledig uit uw dak en dans de zolen onder uw schoenen vandaan. Amen.”

Het bleef daarna nog lang gezellig.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden