Hezingers verbolgen over plotse ‘blokkade’ Staatsbosbeheer

Rond de Braamberg, tussen Hezingen en Vasse, keren omwonenden zich faliekant tegen het naar eigen zeggen ‘platgooien’ van een bospad richting de Tutenberg.

Bomen langs dit wandelpad zijn omgeduwd, zodat deze zo goed als onbegaanbaar is geworden. “Al meer dan 80 jaar lopen de bewoners zo het bos in”, schrijven Wouter en Evelien Leemhuis. “Triest, triest.”

Inmiddels hebben sommige buurtbewoners een aantal van die natuurlijke blokkades zelf weggesleept.

Veiligheidsmaatregel

Jeroen Buunen van grondeigenaar Staatsbosbeheer geeft aan dat deze beslissing weloverwogen genomen werd, als reguliere “boomveiligheidswerkzaamheden langs wegen en paden”. Ook benadrukt hij dit graag eens  beter uit te leggen ‘in het veld’, indien nodig. “Ons onderhoudsbudget is niet superbreed, om het zo maar eens te zeggen.”

De kans dat de veiligheidsmaatregel teruggedraaid wordt, acht de boswachter daarom uiterst klein. “Bij goede argumenten willen we het echt wel heroverwegen. We zijn immers de kwaadste niet. Maar het gaat om een klein bosgebied en dit zorgt ervoor dat men maar drie minuutjes moet omlopen. Bij het eerste bospad kun je er weer in.”

Over het weer wegslepen van een aantal bomen, zoals sommige buurtbewoners hebben gedaan, reageert hij minder begripvol. “Dat we het niet altijd met elkaar eens zijn, snap ik natuurlijk wel. Maar dat mensen het heft in eigen handen nemen, dat vind ik heel verkeerd”, aldus Buunen. “Want uiteindelijk is het niet hun eigendom en kunnen we beter eerst het gesprek aangaan. Van die handreiking wordt kennelijk geen gebruik gemaakt. Het is echt niet goed en nog los van het feit dat het een overtreding is, keur ik zoiets zeker af.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden