Gratis nestkastjes ‘niet aan te slepen’

Wie donderdagochtend over de Plasdijk in Mander heeft gereden, is het vast niet ontgaan: de uitgifte van honderden nestkastjes bij Stayble.

De jonge onderneming van Mirjam en Ruben Braakhuis ontving die dag meer bezoekers dan ooit tevoren. Tussen 08.30 en 10 uur was het een komen en gaan van auto’s, waarin vervolgens één of – in de meeste gevallen – meerdere gratis af te halen nestkasten volgeladen werden. Om alles in goede banen te leiden, moesten zelfs parkeerwachten worden aangesteld.

“Het is mooi dat wij dit mogen organiseren, maar het is wel oppassen geblazen dat we niet aan ons eigen succes ten onder gaan”, grapt Ruben over de grote toeloop. Om meteen te verduidelijken: “Er komt veel, héél veel bij kijken. Veel voorbereidingswerk, maar ze zijn ook wekenlang hier in de schuur bezig geweest.” Hij doelt op vrijwilligers van Vogelwerkgroep Geesteren, die de vogelkastjes in elkaar zetten.

Met de actie, waarbij 600 van dergelijke houten kastjes beschikbaar waren, hoopt het gemeentecollege meer koolmezen aan te trekken. Deze moeten dan de jacht openen op eikenprocessierupsen en zo bijdragen aan de bestrijding van deze plaag.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen