“En dan is het opeens stil op school”

Rian Wiegerink
Rian Wiegerink
Foto: Mark Mensink

Lege klaslokalen, lege speelplaatsen, lege bussen: leerlingen en studenten hebben – zo lijkt het – een verplichte coronavakantie.

Maar niet dat alle scholen compleet gesloten zijn. “We zijn tot vanmiddag twee uur open. Maar of er iemand komt, echt geen idee”, zegt een directrice. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Leerkrachten en docenten maken er het beste van en blijven vooralsnog niet thuis, tenzij ze met ziekteverschijnselen kampen. Velen komen in elk geval voor intern overleg naar school toe.vHet reguliere onderwijs staat sowieso op de kop. “Dat kan nu gewoon niet. Je kunt geen kindje van vijf met iemand van twaalf in een klas zetten en dezelfde stof voorschotelen. Zo realistisch moeten we gewoon wel zijn”, stelt Rian Wiegerink van basisschool De Wiekslag in Tubbergen. Verzuchtend: “En toen was het stil op school…”

Er worden daarom plannen gesmeed om, zo goed en kwaad als het gaat, ouders te voorzien van middelen voor eenvoudig thuisonderwijs. “Tja, we moeten toch wat. Wij willen dat kinderen op hetzelfde onderwijsniveau blijven, zonder dat ze een leerachterstand oploopt.”

Bij de Tubbergse onderwijsinstelling hebben zich vandaag acht medewerkers ziek gemeld. De rest is er wel, net als op een andere maandagochtend. “We voelen ons verplicht en doen het dan ook. Maar er heerst wel angst. Als ik zou vragen wie liever thuis blijft, dan gaan er vele vingers de lucht in. Het is niet voor niets dat we in een grote ruimte overleg voeren, want niemand wil direct naast een ander zitten.”

Bij de lokale kinderopvanglocaties zijn nauwelijks ‘klanten’. “Er is nu één jongen gebracht. Misschien dat er straks nog een kindje komt, maar dat weet ik niet zeker. Dat is afwachten. Haar ouders zijn wel werkzaam in de vitale beroepen. Vader is bij de politie, moeder werkt in de zorg”, aldus een pedagogisch medewerker van SKIK.

Dossier: Corona
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen