Zwaarbewaakte zwaneneieren blijken rot

Foto: Politie

De eieren waarop een zwanenpaartje in het Almelo-Nordhorn kanaal bij Reutum intussen al 49 dagen broedde, gaan niet meer uitkomen.

Wekenlang werd er door buurtbewoners en anderen bij het nest gepost, omdat deze al twee jaar achtereen leeggeroofd werd. Hierbij ging het om een groep van ongeveer vijftien personen. Niet alleen uit de directe omgeving, maar bijvoorbeeld ook Geesteren, Hengelo en Weerselo.

Ook was een hekwerk geplaatst om een diefstal te voorkomen.

Rot

Normaal gesproken duurt het broeden ongeveer 40 dagen, alvorens er kuikens uit hun ei kruipen. Daarom is vrijdagmiddag het broedsel gecontroleerd. Al gauw bleek het ‘misse boel’. “We hebben ze onder water gehouden en de eieren kwamen vanzelf naar boven gedreven. Dan weet je het wel…”, vertelt vrijwilligster Brenda Bolk.

Enkele schalen werden ter controle nog opengebroken en de inhoud bleek enorm te stinken. “Er zat een vieze drab in. Echt smerig. Wat ermee gebeurd is, geen idee. Daar kom je toch nooit achter. Het kan de natuur zijn. Maar misschien zijn ze tóch wel geschud. Niemand kan dat nu nog achterhalen.”

Bolk spreekt van een grote teleurstelling, al hinkt ze nu op meerdere gedachten. “Aan de ene kant is het heel erg jammer dat het niet gelukt is om kleintjes groot te zien worden. Maar aan de andere kant, de eieren zijn in ieder geval niet weggehaald. Dat is ons wel gelukt om te voorkomen. En nu kunnen de zwanen hun leven weer oppakken, want al die tijd zaten die er donders fanatiek bovenop.”

Lees meer

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden