De vlaggen kunnen uit in Geesteren, want de enige grutto die vorig jaar is geringd in het buitengebied van het dorp keerde - tegen alle verwachtingen in - nu al terug vlakbij de plek waar het als vliegvlug kuiken precies één jaar geleden kleurringen kreeg.
De vogel is enkele maanden geleden nog gespot in Spanje en zou daar normaal gesproken deze zomer blijven. "Dit is echt een fantastische waarneming. Daar ben ik heel blij mee", zegt Leonard Rouhof. Hij is projectleider weidevogels van het gebiedscollectief Noordoost Twente. Hij ringde de grutto vorig jaar (zie video). De grutto is vernoemd naar de voorzitter van de Wildbeheereenheid Tubbergen, Gerard Hampsink, die de Vogelwerkgroep Geesteren een warm hart toedraagt.
Geslachtsrijp
"De vogel is pas één jaar oud en keert normaal gesproken pas terug wanneer het geslachtsrijp is. Na twee jaren", weet Rouhof. Waarom de grutto nu al terug is kan hij niet verklaren.
"Een grutto keert vrijwel altijd terug op dezelfde plek in de zomer. Dat blijkt uit onderzoek. Er zijn uitzonderingen. Lukt het een paartje twee of drie jaren niet succesvol kuikens groot te brengen, dan zoeken ze een andere plek. Dit betekent dat je het paar voor altijd kwijt bent. Zo verdwijnen de boerenlandvogels en hou je geen weidevogels meer over." Dat gebeurt op veel plekken in Nederland.
Rouhof ringde in totaal maar zo'n vijftien grutto's. Daaruit blijkt hoe zeldzaam deze 'koning van de weide' is. De afgelopen weken ringde hij één grutto in Geesteren en 5 in Albergen."
Speciaal
In Twente komen grutto's nog voor in Albergen en Geesteren, in Overtoom (Rijssen) en in Ottershagen bij Tilligte. "We leren de komende jaren steeds meer over de Hampsink-grutto. Dat maakt dit dier heel speciaal. Het is nu al het troetelkindje van de Vogelwerkgroep Geesteren."