FNV haalt 3500 handtekeningen op tégen de ontmanteling van SOWECO

Foto: FNV Overheid

Zeker 3.500 mensen uit de regio, waaronder heel veel werknemers en burgers uit Tubbergen, hebben een FNV-petitie getekend voor het behoud van SOWECO.

Nu er een zogeheten ‘contourenschets’ ligt van de organisatie die straks SOWECO (de sociale werkvoorzieningsorganisatie in Twente) moet opvolgen, zal de Tubbergse gemeenteraad van Tubbergen zich binnenkort waarschijnlijk uitspreken over het terugtreden uit de gemeenschappelijke regeling die al vijftig jaar bestaat met Almelo, Wierden, Twenterand, Rijssen-Holten en Hellendoorn. Als de gemeente Tubbergen (met de andere gemeenten) besluit om SOWECO te ontbinden, zullen de vier overgebleven deelnemende gemeenten die contourenschets voor een nieuwe organisatie gaan uitwerken. Hellendoorn en Rijssen-Holten hebben eerder aangegeven zelf de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en de Participatiewet uit te willen voeren.

De FNV vreest dat heel veel waardevolle expertise verdwijnt die in vijftig jaar is opgebouwd bij SOWECO. “Het is mooi om te zien dat de gemeente Tubbergen verder wil gaan in een samenwerkingsvorm met Almelo, Twenterand en Wierden, waardoor mensen met een arbeidsbeperking aan het werk kunnen blijven. Zo zal in ieder geval niet álle opgebouwde kennis en expertise verloren gaan”, vertelt Peter Wiechmann van FNV Overheid. “Er ligt dus een schets, maar er moet nog veel worden uitgewerkt. Dat betekent veel onzekerheid voor onze inwoners met een arbeidsbeperking. Onzekerheid over je werk houd je ’s nachts wakker, dat geldt voor iedereen. De onzekerheid over hun toekomst houdt de werknemers van SOWECO al heel lang bezig. Wij zien dus graag meer duidelijkheid over de nieuwe organisatie, voordat de stekker uit SOWECO gaat. Gooi geen oude schoenen weg, voordat je een nieuw paar goed hebt ingelopen. De werknemers horen niet al de blaren te voelen van het inlopen, terwijl de organisatie nog niet eens is opgezet. We hopen dat de gemeente Tubbergen daarvoor waakt. En dat ze het plan eerst verder uitwerkt, voordat ze vervolgstappen neemt. Voordat de stekker eruit wordt getrokken.”

Bij SOWECO is er een vangnet voor medewerkers, mocht bijvoorbeeld een werkplek bij een bedrijf in de regio komen te vervallen. “Maar hoe wordt dat straks geregeld? Hoe zit het met begeleiding van werknemers? En met de ontwikkelmogelijkheden?”, zo vraagt Wiechmann zich af. De FNV pleit daarom voor het gebruikmaken van de kennis en kunde van een sociaal ontwikkelbedrijf. SOWECO zou die rol in de toekomst kunnen vervullen. De infrastructuur en het bedrijvennetwerk is al aanwezig. “Een sociaal ontwikkelbedrijf zorgt voor passend (bij de arbeidsbeperking) werk, ontwikkeling van de medewerkers en een vangnet wanneer het werk wegvalt of het met de medewerker even iets minder gaat. Een sociaal ontwikkelbedrijf met een regionale werking zorgt ervoor dat alle kansen (voor werkgevers en werknemers) benut kunnen worden. Niet alleen in de eigen gemeente, maar in de hele regio.”

Hij vervolgt: “Ook al trekken Hellendoorn en Rijssen-Holten zich terug uit SOWECO, de doorontwikkeling naar een sociaal ontwikkelbedrijf door de vier overgebleven gemeenten zorgt ervoor dat alles waar deze gemeenten – in SOWECO – vijftig jaar samen aan hebben gewerkt, niet verloren gaat. We roepen de gemeenteraad van Tubbergen op om nog eens goed na te denken: bezint eer gij begint; behoud de kennis en infrastructuur.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen