Fijnproevers leren ‘het vuur te beheersen’

Bbq’en is allang meer dan alleen maar wat speklapjes laten knetteren op een zomerse dag, het is een ware sport geworden om de lekkerste en meest uiteenlopende gerechten te presenteren.

Een groep van zo’n twintig amateurkoks waagde zich afgelopen maandagavond bij De Kroeg in Tubbergen eraan om hun grill-, rook- en bakkunsten naar een iets hoger niveau te tillen tijdens een workshop van Niels’ Grill & Smoke. Hangend aan de lippen van ‘meester’ Niels Hofste, die hen daarbij een kleine inblik in de wondere wereld van het barbecueën gaf.

De boomlange Tubbergenaar maakt sowieso van het hele garingsproces, de manier waarop iets eetbaar wordt, een heuse wetenschap. Net als alle kooktechnieken. Zijn belangrijkste gereedschappen? Een thermometer om daarmee de temperatuur van de etenswaren nauwlettend in de gaten te houden, alsmede een dubbele grill en eivormige barbecue als de twee centrale aandachttrekkers.

“Het was een Vaderdagcadeau om hierheen te gaan”, zegt deelnemer Thomas Kottink lachend. Hij voegt er meteen aan toe absoluut geen professional te zijn waar het om de barbecue gaat, maar wel graag de fijne kneepjes wil leren. “Natuurlijk steek ik ‘m weleens aan. En daar houdt het dan wel mee op. Toch wil ik er graag meer over weten, want het is machtig mooi om te doen.” Met een paar pretoogjes: “Zeker als je dan naderhand ook nog wat complimentjes over je kookkunsten in ontvangst mag nemen. Da’s niet verkeerd.”

‘Grillmaster’ Niels doet ondertussen voor hoe je met behulp van een app, die bij een slimme kookthermometer geleverd wordt, een flinke lap rundvlees perfect gaar kunt krijgen. “Want wie wil dat nou niet mals voorgeschoteld krijgen?”, stelt hij retorisch. “Als je het liever wat meer rosé wilt, kun je dat eveneens vooraf instellen. Het enige wat jij dan nog moet doen, is het vlees in de gaten houden en regelmatig omdraaien. Een kind kan de was doen…”

Afgezien van het soort etenswaar en de grootte ervan, zijn er nog talloze andere variabelen waar een barbecueër rekening dient te houden, zoals de temperatuur in de bbq en de brandstof. De belangrijkste tips zijn misschien wel de wijze waarop het apparaat weer schoongemaakt dient te worden en hoe je het vuur aan moet steken. “Doe je dat laatste met iets als benzine of een andere makkelijk ontvlambare vloeistof, dan proef en ruik je dat geheid terug in het eten. Beter is het gebruik van houten wokkels, waarin was zit.” Schoonmaken doet hij alleen met een staalborstel en een oude doek. “Gebruik geen cleaner uit een potje of soortgelijke rommel. Ook die geur blijft hangen en gaat in je baksels trekken.”

De eerstvolgende bbq-workshop is op zaterdag 8 juli, maar deze is al volgeboekt. Voor de editie van dinsdag 4 augustus zijn nog wel plekken beschikbaar. Meedoen kan door een mailtje naar [email protected] te sturen. Naast het organiseren van workshops is Niels ook in te huren als cateraar op locatie, voor groepen. Zo mocht hij afgelopen weekend in Albergen (voormalige) leden van de Marechaussee hun buikje rond laten eten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden