Kerk van Albergen gaat op slot: “Moeilijk en emotioneel proces”

Foto: Mark Mensink

Na deze zomer gaat er een slot op de kerkdeuren in Albergen, zo heeft de Heilige Pancratius parochie besloten en maandagavond aan de parochianen laten weten.

Het drastische en onomkeerbare besluit volgt op een landelijke tendens, aldus pastoor Casper Pikkemaat namens het parochiebestuur. “Enerzijds een afname in de deelname aan de sacramenten, het kerkbezoek en de bezetting van vrijwilligersfuncties. En anderzijds dalen de inkomsten van de locaties en stijgen de kosten flink.”

Met name het onderhoud van de gebouwen is een flinke kostenpost. De afgelopen jaren zijn de nodige maatregelen getroffen om de begroting sluitend te kregen. Zo is er stevig bezuinigd op het onderhoud, zijn de betalingen aan vrijwilligers stopgezet en de tarieven voor de dienstverlening verhoogd. “Dit alles heeft helaas onvoldoende resultaat gehad”, geeft Pikkemaat aan.

“Godswonder”

Ondanks al deze negativiteit, gloort er een beetje hoop. Want voor het Albergse kerkgebouw hebben zich al geïnteresseerden gemeld, te weten Arjan en Léon Lucas (van Lucas IT). Zij zijn betrokken parochianen en zelf kerkvrijwilliger. De broers zijn bereid om de kerk te kopen en daarbij rekening te houden met de geloofsgemeenschap. “Je mag het best een godswonder noemen”, glundert Pikkemaat.

Emoties

Met de beoogde verkoop voor ogen is ervoor gekozen de kerk van Albergen aan de eredienst te onttrekken, zoals dat officieel heet. Tegelijkertijd onderschrijft het parochiebestuur de gevoeligheid van dit besluit. Pastoor Pikkemaat: “Dit is een moeilijk en emotioneel proces, dat tijd kost en veel communicatie en nazorg vraagt, niet alleen voor de parochianen, maar voor alle inwoners van het kerkdorp.”

Ook voor andere kerklocaties zitten er mogelijk veranderingen in het vat. Dit betekent dat er ook in Fleringen, Geesteren, Langeveen, Mariaparochie, Reutum, Tubbergen, Vasse of Vriezenveen bepaalde maatregelen getroffen gaan worden. Welke dat zullen zijn, zal in het komende half jaar bekend gaan worden.

Eerstvolgende dagen kunnen kerkbezoekers hun hart luchten tijdens een tweetal momenten: woensdag 8 en donderdag 9 juli is het parochiebestuur, het pastorale team en de commissie van beheer in de Albergse kerk aanwezig om vragen te beantwoorden of gewoon een luisterend oor te vormen voor iedereen die zich wil uiten.

Tot slot zal er op woensdag 26 augustus (vanaf 19 uur) een hoorzitting plaatsvinden in het nu nog kerkelijke gebouw. Parochianen en Albergenaren die aanwezig willen zijn, dienen zich vooraf aan te melden via het lokale secretariaat (tel. 0546-441216 of [email protected]).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden