Eerste energieproject van Essenkracht officieel in gebruik genomen

Drie stekkers in een haspel, op deze symbolische wijze is het eerste energiewinningsproject van Essenkracht zaterdagmiddag aan de Witteweg in Langeveen geactiveerd.

Daaronder ook initiatiefnemer Ruben ter Braak. Op de daken van diens Langeveense pluimveebedrijf zijn de voor dit project 376 benodigde zonnepanelen geplaatst. Daarmee wordt jaarlijks naar verwachting 110.000 kWh energie geproduceerd, gelijk aan het verbruik van ongeveer 30 huishoudens.

Stichting Essenkracht

Stichting Essenkracht is een dorpsoverschrijdend samenwerkingsverband en heeft als doelstelling de energietransitie in de gemeente Tubbergen te versnellen. Dit gebeurt volgens het principe ‘lusten en lasten lokaal’, waar de opbrengsten van de projecten zoveel mogelijk terugvloeien naar de inwoners van de gemeente Tubbergen.

50.000 euro

Het project is gefinancierd door een SDE-subsidie, een lening van het Energiefonds Twente en het Rabofonds voor Langeveen. De installatie heeft een terugverdientijd van 7 jaar.

Het project heeft een geschatte opbrengst van 50.000 euro over een periode van 15 jaar. Een deel van die opbrengsten gaat naar dorpshuis De Gaarf.

Nu het project in Langeveen is gerealiseerd, wil Essenkracht graag de kennis en ervaringen delen om meer daken van zonnepanelen te voorzien.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden