Dierenarts waarschuwt voor dodelijke kattenziekte

Foto: CC0

Dierenartspraktijk Geesteren & Almelo waarschuwt kattenbezitters vanwege de uitbraak van een gevaarlijke ziekte voor hun geliefde huisdier.

“Vooral niet-gevaccineerde katten en kittens lopen gevaar bij de kattenziekte of het feline panleukopenievirus”, aldus dierenarts Corné van der Bijl. “De oproep geldt ook voor binnenkatten, omdat het virus via bijvoorbeeld schoenen het huis in kan komen.”

Een kat is beschermd tegen het virus als het in de afgelopen drie jaar gevaccineerd is met de zogenaamde ‘grote cocktail’. Van der Bijl: “Dit kan je controleren in het vaccinatieboekje of dierenpaspoort van je kat.”

Kittens

Nu het virus rondwaart, raden de dierenartsen aan kittens extra in te laten enten. Dit gebeurt normaal gesproken als ze negen en twaalf weken oud zijn. Het advies is dit nu ook te doen in de zestiende week.

Ongevaarlijk voor mensen

Symptomen van de ziekte zijn sloomheid, hoge koorts, braken en diarree. Het virus wordt via de ontlasting van een besmette kat verspreid en kan lang overleven op verschillende soorten materialen.

Het kattenvirus is niet gevaarlijk voor mensen en andere diersoorten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden