Van oud duivenhok naar beeldbepalend dorpsgezicht

Wie onlangs nog vanuit de richting Zenderen naar Albergen is gereden kan haast niet zijn ontgaan dat het plaatselijke bouwbedrijf B&K een nieuwvestiging aan de rondweg gaat krijgen.

Een groot aankondigingsbord, opslagcontainers en allerlei bouwmaterialen laten al zien dat er nogal wat gaande is, daar in de bocht van de Zenderseweg en Van Koersveldweg. Het is een beeldbepalend stukje dorpsaanzicht en dat krijgt een totaal frisse aanblik.

B&K verhuist – als alles meezit –al eind dit jaar van de Eenhuisstraat naar de nieuwe bedrijfslocatie. “Dat zit zo”, begint directeur Jeroen Bekke (44). “De tennisclub wilde de vierde baan erbij. En wij hadden de grond hiervoor, dat van de gemeente is en anders gewoon braak zou liggen, al jaren in gebruik als opslaglocatie. En omdat we eigenlijk al ruimte tekort hadden, ben ik toen eens gaan kijken naar andere mogelijkheden in het dorp. Dit pand stond op zich te huur, maar kopen voor de juiste prijs kon ook.”

Hij was er snel uit met toenmalig eigenaar Gerrit van der Aa, die voorheen zelf een aannemersbedrijf bestierde. Nadat alles beklonken was, werd Dinant Oude Lenferink van Building Design als architect aangetrokken. Hij adviseerde onder meer het kantoor van de achterzijde naar de voorkant te verplaatsen. Het complete ontwerp overtuigde meteen. “Dan ben je direct compleet om hè”, glundert Bekke. “Strak en modern, maar ook mooi ingepast tussen het groen. De gemeente was ook snel overtuigd en dan kun je meteen verder; dat scheelt natuurlijk wel.”

Duiven eruit

Om dan te bedenken dat B&K ooit in een duivenhok, bij de ouders van zijn voormalige compagnon Robin Keemers, is gestart. In 1998 alweer. “De duiven hebben we eruit gejaagd”, knipoogt Bekke. Sinds anderhalf jaar heb ik zijn aandelen overgenomen en zijn we in goede harmonie uit elkaar gegaan.” Om
te besluiten op zijn favoriete manier, namelijk in het Twents: “Wie’j goat gewoon vedan ja, meer is d’r nie van.”

Inmiddels is er twaalf man in vaste dienst bij de traditionele bouwer van woningen en bedrijfspanden en het verbouwen-renoveren van woningen. Maar net als in de beginjaren draait het bij B&K om relatief eenvoudige waarden, benadrukt de geboren en getogen Albergenaar. “Volgens mij werken hier alleen mensen met enorm veel plezier in hun vak. Anders doe je wat verkeerd”, vindt Bekke. “En hetzelfde geldt voor mensen die hier voor het eerst komen, omdat ze bouwplannen hebben. Ook die moeten met een goed en voldaan gevoel hier weer weggaan. Eigenlijk moeten ze in de auto al zeggen: ‘als de prijs er ook naar is, dan krijgen zij de opdracht’. Of als we elkaar na een best intensieve bouwperiode ergens opnieuw treffen, dan is niets zo mooi als dat er van beide kanten met een grote glimlach op teruggekeken kan worden. Daar is nou precies waar we het voor doen.”

Reacties