Protestactie tegen sluiting kerk in Langeveen: “Heer, vergeef het hun”

Muziekvereniging Semper Crescendo tijdens een repetitie in de Langeveense kerk
Foto: Henry Kompagnie

Komende maandagavond gaan Langeveense parochianen protesteren tegen het sluiten van de plaatselijke kerk, iets wat voor 2025 gepland staat.

De actie vloeit voort uit de oproep die Bennie Oude Oosterik, zelf een geboren en getogen Langevener, via internet deed. Volgens hem bedient de plek katholieken uit Langeveen, Bruinehaar, Kloosterhaar, Bergentheim, De Striepe, Getelo, Itterbeck, enkele huishoudens uit Geesteren en een gedeelte van Manderveen. En daarnaast is het een ‘thuis’ voor verschillende verenigingen en andere organisaties uit het dorp en elders. “Heer, vergeef het hun”, doelt hij op het genomen besluit van de parochie.

“Rijdend vanuit Hardenberg is het de eerste katholieke kerk. Geplande diensten gaan altijd door, nooit word er een kermis of een concours voor de deur opgebouwd, nooit is het kerkterrein door uitgaanspubliek geweld aan gedaan. Er is voldoende parkeergelegenheid en geen parkeeroverlast. Bij een uitvaart loop je niet eerst een kwartier in de stromende regen, van de kerk naar de begraafplaats. Het is de plek voor troost en bezinning. Het is de plek waar tranen van vreugd en verdriet hebben gevloeid”, betoogt Oude Oosterik. “We zijn het onder andere onze voorouders verschuldigd om op 5 oktober, voorafgaand aan de inspraakavond om 18.30 uur, letterlijk en figuurlijk voor onze kerk te gaan staan.”

Ook de Langeveense dorpsraad is het oneens met de plots aangekondigde sluiting. “De impact is enorm”, aldus voorzitter Gerbert-Jan Hendriksen. “Als het financieel haalbaar is, nog steeds een redelijk aantal bezoekers is en een enorm aantal vrijwilligers… waarom dan moedwillig een bom leggen onder de leefbaarheid van een klein dorp?”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden