Guus Kreuwel (10) beretrots op cadeautje en persoonlijke reactie FDF-boeren

Guus Kreuwel
Foto: Mark Mensink

De hele klas van juf Annemiek Willems moest tijdens taalles een brief schrijven naar een BN’er en Guus Kreuwel (10) koos daarbij voor de Farmers Defence Force, een groep boeren die onder meer strijden tegen de gedwongen sluiting van agrarische bedrijven.

Het leverde de boerenzoon uit Geesteren begin september het hoogst mogelijk cijfer op, gelijk zijn jeugdige leeftijd. De schriftelijke opdracht werd vervolgens ook daadwerkelijk verzonden, maar door een misverstand wisten de FDF-boeren niet zeker of Guus hun reactie ontvangen had.

Zelf was hij geregeld bij de boerenprotesten en is zelfs tweemaal op een tractor naar Den Haag gereden, meestal samen met zijn vader Ruud of anders wel Martijn Vorkink van de boerenactiegroep Voll Gass. “Ook nog naar het blokkeren van de A1. Hij is mee geweest naar een distributiecentrum van de Jumbo in Raalte, ’s avonds een keertje”, weet zijn trotse moeder Kim.

Hij liep er rond en droeg zelf zoveel mogelijk bij aan de diverse protesten of sfeeracties. “Dan riepen ze ‘nee’ of juist ‘ja’, en dan schreeuwde ik hardop mee”, vertelt Guus beeldend. Haast iedereen in zijn familie heeft een boerenbedrijf, om te beginnen bij opa en oma in Friesland. Overal steekt hij graag z’n handen uit de mouw. “Daar met de koeien of thuis met de kippen en een paar kalfjes, die we ook nog hebben.”

De tiener glundert van oor tot oor als hij afgelopen week verneemt dat oprichter Mark van den Oever hem een FDF-pet en vele -stickers, om uit te delen aan klasgenootjes of om zelf het gedachtengoed van de ‘protestboeren’ verder onder de aandacht te brengen, cadeau heeft gedaan. “Heel gaaf”, slaakt hij. “Een trui had ik al, maar deze nog niet.”


Dit artikel kwam mede tot stand door een bijdrage vanuit het Steunfonds Freelance Journalisten.

Reacties