Ook voor Carlo was de eerste ‘coronagolf’ flink afzien

De dagbesteding was dicht, bezoek mocht niet meer komen en sommige begeleiders konden niet meer op de groep werken: de gevolgen van de coronacrisis zijn groot, zeker ook voor de verstandelijk beperkte cliënten van De Twentse Zorgcentra. Wat vinden zij er zelf van?

Carlo Jogems woont in Tubbergen. Drie dagen per week stapt hij ’s ochtends op zijn fiets en in een paar minuten is hij dan bij de plek waar hij werkt: recreatiepark ’n Kaps. Daar werkt hij bij de Groenderij in de groenvoorziening. “Ik heb een aantal vaste taken. In de zomer hou ik het zwembad schoon, ik doe klein onderhoud en ik help collega’s met de rommel opruimen”, legt Carlo uit.

Toen de coronacrisis kwam, lag alles ineens drie maanden stil. Carlo: “In de winter doen we groot onderhoud. Voor juni zijn we daar klaar mee, want dan beginnen de vakanties. Nu konden we niet werken van half maart tot half juni. Al het onderhoud bleef dus liggen.”

Omdat Carlo in de buurt woont, wandelde hij tijdens de crisis weleens langs het park en keek dan naar zijn werkplek. “Het was een puinhoop”, zegt hij. “Het gras was hoog en er zat veel onkruid tussen.”

Contact via groepsapp

Naast zijn baan bij De Groenderij in Almelo, werkt Carlo twee dagen per week als conciërge op een basisschool in Tubbergen. Ook de school was gesloten vanwege corona. “Ik heb wel wat hobby’s dus in het begin vond ik het niet erg dat ik niet kon werken”, legt hij uit. “Ik hou van films maken en daarvoor ga ik graag met mijn camera op pad. Maar ik kon nergens binnen filmen want alles was dicht.”

Carlo ging ook regelmatig naar zijn vader. Dan fietsten ze samen en gingen ze naar de winkel. Ook heeft hij zijn appartement eens goed schoongemaakt. “Maar”, zegt hij, “het begon toen al snel te vervelen. Ik miste de sociale contacten op mijn werk, het gezellig kletsen met elkaar.”

Hij vond het fijn dat hij contact had met zijn collega’s van de Groenderij via een groepsapp. Carlo: “Af en toe vroegen we elkaar hoe het ging.” Ook collega’s van zijn werk op de basisschool belden hem soms om te vragen hoe het met hem was.

Nieuwe regels

In juni hoorde Carlo dat hij weer bij de Groenderij mocht werken. Carlo: “Dat was wel weer fijn en het was hier ook hard nodig.” Volgens hem is het wel even wennen om te werken volgens de nieuwe regels: “We hielden altijd samen pauze, dus ook met de vaste medewerkers van het park. Dat kan niet meer. We zitten nu apart.”

Carlo moet daarnaast zijn handen vaker wassen en anderhalve meter afstand houden. “Ik ben blij als alles weer een beetje normaal is.”

Dossier: Corona

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden