Creativiteit en projectmatig werken is goed te combineren op leerboerderij Stayble

Dat het einde van het jaar rap nadert, dat weten de deelnemers van leerboerderij Stayble in Mander maar al te goed.

Iedere dag zijn ze druk in de weer om kerststukjes en andere creatieve uitingen in elkaar te knutselen, bijvoorbeeld als onderdeel van een (re-)integratie- of inburgeringstraject. En gewoon als dagbesteding. “Ik kom hier nu drie dagen in de week. Oh, en straks eentje meer nog. Harstikke leuk om hier iedere keer te komen”, vertelt Tim de Witte enthousiast. “Ik hou ervan om creatief bezig te zijn, auto’s te wassen en buiten te helpen.”

Valerie Scholten is nu even tijdelijk ‘chef kerststukken’, want normaal gesproken is ze meestal in de paardenstal te vinden. “Ik heb er tot nu toe vier verkocht. Aan mijn ouders, opa en oma, en ook nog aan een cliënt van mijn moeder. Leuk voor de feestdagen”, vat ze samen. “Allemaal zijn ze verschillend. Qua kleur én materiaal, want ik probeer echt af te wisselen.”

Voor de uit Syrië afkomstige Hivin Jarnaz is vooral het communiceren in Nederlands een behoorlijke uitdaging. Ze woont sinds twee jaar in Tubbergen en heeft bovenal ‘groene vingers’. “Praten is nog moeilijk, maar begrijpen gaat aardig goed.”

Om alles in goede banen te leiden zien Sanne Hulsegge en haar collega’s toe op de verrichtingen. “Alleen de voorbereiding al bevat veel leercomponenten voor de deelnemers. Ze moeten gaan kijken hoeveel materiaal er nodig is en waar ze dit gaan inkopen”, legt de Drentse uit. “Hoe sta ik klanten te woord in het kader van gastvrijheid? Door hier mee bezig te zijn en over na te denken, voelen de deelnemers hoe het is om verantwoordelijkheid te dragen over een project, want de deelnemers leiden dit project echt helemaal zelf. Uiteraard is er begeleiding aanwezig die bij vele zaken ondersteuning biedt, zoals het aangaan van uitdagingen en probleemoplossend denken.”

De zelfgemaakte kerststukjes worden ook gemeentewijd via de webshop van Stayble verkocht en bezorgd, eveneens als onderdeel van dit project.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden