Geen publieksvieringen in kerken, ook niet tijdens kerst

Foto: Mark Mensink

Het pastoraal team van de Heilige Pancratius parochie heeft – na berichtgeving van de Nederlandse bisschoppen – bekendgemaakt dat vanaf nu tot en met 17 januari alle vieringen alleen online te volgen zullen zijn.

Het is niet mogelijk voor parochianen om hierbij aanwezig te zijn, vanwege de oplopende corona cijfers en de reeds aangekondigde lockdown. Wel zullen de vieringen gehouden worden in het bijzijn van medewerkers, zoals maximaal vier koorzangers, lectoren, misdienaars en kosters.

Kerstmis 2020

De vieringen die voor Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag gepland stonden, zullen te volgen zijn via KerkTV; alleen de nachtmis van 5 uur in de Pancratiusbasiliek komt daarmee te vervallen.

Het pastoraal team adviseert wel de locaties gedurende de kerstdagen de kerk open te stellen voor bezoekers, om bijvoorbeeld een kaarsje op te steken en de kerststal te bezichtigen. Kerstliederen kunnen dan via de geluidsinstallatie ten gehore worden gebracht.

Solidair

Het besluit om gedurende deze periode geen publieke vieringen te laten plaatsvinden, neemt het pastoraal team met pijn in het hart. Middels deze maatregelen wil de Pancratiusparochie haar solidariteit betuigen met alle maatschappelijke inspanningen om het risico van besmetting te verkleinen en de gevolgen ervan te verzachten. “Bovendien is de ervaring van de laatste weken dat tijdens de vieringen de temperatuur in de kerken drastisch daalt, omdat verwarming via luchtcirculatie niet is toegestaan. Dit wordt door kerkbezoekers als onaangenaam ervaren”, aldus het parochieteam.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden