‘Die jeukrups gaat eraan’

Als het aan leden van Vogelwerkgroep Geesteren ligt, hoeven mensen zich binnenkort geen zorgen meer te maken over de opmars van eikenprocessierupsen.

Want om deze ‘jeukrupsen’ tegen te gaan, met biologische middelen welteverstaan, timmeren en zagen ze erop los om vele vogelhuisjes in elkaar te zetten. Deze zijn met name voor koolmezen, een vogelsoort die zulke rupsen als lekkernij beschouwt.

Al sinds de zomer zijn de mannen hiermee bezig. Sommigen zelfs dagelijks, zoals Henk Koorman en Henk Damhuis. Die werken zich uit de naad bij Henk Damhuis of Theo Lohuis (Busschers Theo). Harrie Nobbenhuis, Theo Lohuis en Gerard Grootelaar steken eveneens hun hand uit de mouwen.

Steun

Gezien de grote aantallen handgemaakte vogelhuizen laat de werkgroep tegenwoordig het hout pasklaar zagen bij Loohuis Schuttingen. Zij ondersteunen de vogelwerkgroep door het materiaal en de arbeidskosten tegen kostprijs te leveren. “Grote klasse!”, zegt voorzitter Hennie Schröder hierover. “De vraag is enorm, steeds meer mensen geven om de natuur.”

Ook de gemeente Tubbergen stimuleert inwoners om ‘buiten’ naar binnen te halen. Wethouder Erik Volmerink is hier actief bij betrokken. “In de afgelopen jaren heeft de Vogelwerkgroep nestkastjes voor de gemeente gemaakt die we gratis hebben uitgedeeld aan onze inwoners”, vertelt hij. “Ik ben heel blij dat de Vogelwerkgroep hier zich zo actief voor inzet.”

Telefonisch te bestellen

De jaarlijkse molendag en de kerstmarkten zijn afgelast. Vandaar dat de nestkastjes ditmaal telefonisch te bestellen en af te halen zijn bij Theo Lohuis, Langeveenseweg in Geesteren (tel. 06-51667179). Hierbij is reserveren noodzakelijk.

Vorig jaar betaalde de gemeente de kastjes nog. Nu kost een eenvoudig exemplaar 7,50 euro en de luxe uitvoering een tientje.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden