Glibberen en glijden op de natuurijsbaan in Albergen

De ijzers onderbinden en gáán… want de ijsvlakte op schaatsbaan Bous-Mös in Albergen is sinds vrijdagmiddag geopend.

Dat de baan überhaupt open is, in tegenstelling tot allerlei andere in de omgeving, is een klein wonder – gezien al het werk dat verzet is. Naast het sneeuwruimen gaat het daarbij om een hele rits aan veiligheidsmaatregelen. Maar het gaat goed, signaleert vrijwilliger Rick Oude Avenhuis, die al sinds eind oktober met de voorbereidingen bezig is. “Onze coronacoördinatoren hebben niets te doen. Heel blij mee”, jubelt hij. “Afgelopen week heb ik nauwelijks geslapen door alles. Gisteren kwamen er opeens duizend reserveringen binnen op ons gloednieuwe reserveringssysteem. Nou, ik zit ook in het bestuur van de dorpsfeesten en dat hebben we zelfs daar niet. Het liep werkelijk storm.”

Ook voorzitter Milko Wissink, in het dagelijks leven eigenaar van een schildersbedrijf, heeft de schaatskoorts flink te pakken. “In de ochtend zorg ik dat de mensen op pad kunnen, maar daarna is het snel naar de ijsbaan. Tja, je bent gewoon bang om iets te missen van alle voorpret. En het is veel te leuk”, zegt hij met een uitbundige lach. Kijkend naar de schaatsende menigte, die beperkt blijft tot een honderdtal per tijdblok: “Hier doe je het met z’n allen voor, zo simpel is het gewoon. Als er ijs ligt, moet je ook open gaan.”

De club heeft vandaag vijf blokken waarvoor mensen kunnen reserveren, voor zaterdag en zondag elk zeven. “De eerste twee zitten al bomvol. Tot nu toe hebben acht ‘no-shows’, dus personen die wel gereserveerd hebben en dan opeens niet komen opdagen. Door welke reden dan ook. Wij hebben er in elk geval alles aan gedaan om eventuele besmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld door ons contactloze betalingssysteem en vooraf geplaatste stoelen die een paar meter uit elkaar staan”, schetst Wissink. “Het enige jammere is dat de kantine niet open kan. Maar ja, dat hebben wij niet zelf in de hand.”

Dossier: Corona

Reacties