Nieuw leven Pancratiuskerk in Albergen als Het Klooster

Foto: Pancratiusparochie

De sleutel van de Pancratiuskerk in Albergen is overgedragen aan de nieuwe eigenaren, de gebroeders Lucas van het gelijknamige IT-bedrijf.

Het bedrijf heeft de kerk gekocht om de bedrijfsvoering te kunnen uitbreiden. Welk bedrag er met de verkoop is gemoeid willen de betrokkenen niet kwijt. Wel is duidelijk dat in het nieuwe onderkomen van Lucas IT de kerkelijke achtergrond van het pand een nadrukkelijke rol en bestemming krijgt.

Alle partijen zijn blij met de overdracht van het pand. Het parochiebestuur heeft de kerk aan de eredienst laten onttrekken vanwege onder meer een terugloop in het aantal kerkgangers en vrijwilligers. “We hadden geen keus”, weet vicevoorzitter Brigitte Holtschlag van het H. Pancratius parochiebestuur. “Met de verkoop aan de gebroeders Lucas geven wij het gebouw met vertrouwen uit handen namens de gemeenschap en parochie. Arjan en Léon Lucas zorgen ervoor dat het aanzicht van het gebouw behouden blijft en dat er een duidelijke link blijft naar de rijke religieuze geschiedenis van Albergen. De klokkentoren zal beschikbaar blijven voor het dorp om onder andere bij overlijden van een inwoner van Albergen gebruikt te kunnen worden. Daar zijn we hen erg dankbaar voor.”

Arjan en Léon Lucas van Lucas IT spreken van een dubbel gevoel. “De kerk is belangrijk voor het dorp en voor ons. We zijn blij met de aankoop en zullen de historie zeker respecteren.”

Het Klooster

De kerk krijgt als nieuwe naam ‘Het Klooster’. Daarnaast zullen nog te creëren vergaderzalen namen krijgen die verwijzen naar het klooster-verleden. Zo zal de ruimte bij het pijporgel (oksaal) omgevormd worden tot Kapittelzaal en het priesterkoor wordt omgebouwd tot Refterzaal. Ook wordt het bosperceel getransformeerd naar een park: de kloostertuin.

Voor de kerk, op het kerkplein wordt geprobeerd om op een fraaie manier voor iedereen het oude klooster te laten herleven, door onder andere de oude put, Bentheimer bakken en de maquette van het klooster centraal bij elkaar te plaatsen. “Het geheel krijgt een eigen identiteit. Het wordt een nieuwe ontmoetingsruimte in een kantoorconcept. Ons doel is om een van de meest inspirerende kantoren te creëren, waar werk een beleving is. Heden en verleden sfeervol samengebracht, als bijzondere ontmoetingsplek van de toekomst. We zijn daar echt heel erg blij mee”, aldus Arjan Lucas. “Je zou er maar elke dag mogen zitten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen