Een jonge grutto is, 2 jaar nadat het uit het ei kroop, teruggekeerd in Twente.
Ben Haarhuis maakte afgelopen zondag een aantal foto's waarop duidelijk de kleuren van de ringen om de poten zijn af te lezen. Voor Leonard Rouhof, projectleider weidevogels van het Gebiedscollectief Noordoost Twente, is dit de eerste grutto die hij dit jaar terugziet. "Van de grutto's die vliegvlug worden keert slechts ongeveer 40 - 45% uiteindelijk terug naar Nederland", zegt Rouhof. "Er kan van alles misgaan voordat de jonge grutto’s in de maanden juli en augustus vertrekken uit Nederland. Daarna lopen onervaren jonge grutto’s grote risico’s op weg naar hun overwinteringsgebieden in Spanje en Afrika. Weersomstandigheden kunnen daarbij een grote rol spelen zoals bijvoorbeeld de route over de Sahara op hun terugreis naar Europa. Als het tegenzit sneuvelen ze dan bij bosjes."
Rouhof ringde de afgelopen 3 jaren zo'n vijftien grutto's. Dat deed hij in de omgeving Albergen, Geesteren en Vriezenveen. De projectleider ringde het diertje bij de boerderij van Gerrit Pouwels op het Albergseveld. "De Universiteit in Groningen wil graag weten hoe het met de grutto's onder meer in Noordoost Twente gaat. Als ze terugkomen waar vestigen ze zich dan precies? Vinden ze een partner en maken zij een succesvol legsel? Als ze eenmaal een succesvol broedsel hebben gehad keren ze terug naar hetzelfde gebied."
Pablo Macias Torres zag de grutto vorig jaar drie keer achter elkaar in Veta La Palma Isla Mayor in een nationaal park bij Sevilla, Zuid-Spanje. Een jonge grutto keert het eerste jaar echter nog niet terug naar Nederland omdat ze nog niet geslachtsrijp zijn en daarom geen nest bouwen. Rouhof ringde in 2017 vier grutto's, in 2018 nul en in 2019 drie. "Het is geen unicum dat de grutto terugkeert. Ik hoop alleen dat ik er nog meer terugzie de komende dagen. Dit is fantastisch. Daar doe je dit werk voor."