Spannende dagen voor fruittelers

Hardrik Hindriksen
Foto: Mark Mensink

Stralende zon en bijna 20 graden, maar dan juist weer een pak sneeuw, keiharde hagel en zelfs nachtelijke vorst; April doet wat-ie wil en dat kost fruittelers flink wat hoofdbrekens.

Hardrik Hindriksen van de Manderveense Aardbei in Manderveen beregent een deel van zijn aardbeienplantjes tegen de vorst. Zo is de bloesem, waaruit de vrucht groeit, goed beschermd tegen de vrieskou. Bevroren water heeft de eigenschap dat het warmte vasthoudt, legt hij uit. En dat is hard nodig. “Je weet nooit precies hoe hard het vriest. Als het buiten de kas een graad of vijf รก zes vriest, kan het zomaar fout gaan.”

Tussen de planten hangt een zogenoemde vorstwekker en die wekt Hindriksen zodra de temperatuur een ingestelde waarde bereikt. “Als-ie afgaat moet ik eruit, de pomp aanzetten en water geven.” De beregening duurt ongeveer tien uur. Per uur levert dat drie millimeter water op, dus zo’n dertig millimeter in totaal. ’s Ochtends hangen hierdoor overal ijspegels in de kassen.

Leuk is het natuurlijk niet om ’s nachts in de vrieskou een warm bed te moeten verlaten. Maar soms is het echt nodig, weet Hindriksen. “Het zijn best wel spannende dagen. Nu valt het met een paar graden onder nul nog mee, maar als het harder zou vriezen moet ik er iedere nacht uit. Het is gelukkig niet mijn complete broodwinning, maar zou anders wel een flinke schadepost opleveren. Hopelijk valt het dit jaar mee.”

Tot 1 mei is ieder weekend de drive-in geopend en vanaf 1 mei van donderdag tot zondag, als de regels het toelaten. Hindriksen: “Als alles weer open mag, zou dat natuurlijk nog mooier zijn. Dus het terras, streekproductenwinkel en de koffieschuur. Maar dat is afwachten.”

Reacties