Nestspotters weer in het veld om eitjes te redden na onverklaarbare ‘dronecrash’

Zeven nesten van grutto’s, twee van veldleeuweriken en een nest van een wulp hebben vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren donderdagavond kunnen veiligstellen.

De eigenaar van het land wil zaterdag maaien en daarom moesten de nestjes snel gevonden worden. Het werk gebeurde nadat een drone met warmtebeeldcamera donderdagochtend sneuvelde op het Huyerenseveld ten westen van Geesteren. Er was een stroomstoring, waarna het apparaat van zo’n 35 meter hoogte naar beneden viel. De vrijwilligers zaten daarna met hun handen in het haar.

Het vliegbedrijf van Wouter Borre, Float 360 uit Bentelo, en Dronematica van Sanne de Jonge uit Almelo sprongen onmiddellijk bij en stelden mankracht en warmtebeeldcamera’s ter beschikking. Tot grote opluchting van onder meer werkgroepvoorzitter Hennie Schröder. “De tijd dringt”, zegt hij. “We konden in anderhalf uur tijd liefst 35 hectare afzoeken, een enorme prestatie. We hebben het land in tweeën gedeeld waarna we aan de slag konden.”

Andere aanpak

De aanpak was ook anders dan gebruikelijk. Eerst verschrikt een drone met luidspreker de weidevogels, door het laten horen van het alarmgeluid van grutto’s. Als deze van het nest zijn, vliegt een andere drone rond om gps-coördinaten van de warme eitjes – die op beeld opvallen in de relatief koude omgeving – vast te leggen. Schröder: “Een veldwerker hoeft niet meer het weiland in te lopen waarmee we voorkomen dat we sporen achterlaten voor een slimme vos. Maar dit kunnen alleen ervaren dronepiloten die op het beeldscherm het verschil zien tussen een haasje en een nest met vier eitjes.”

De procedure is als volgt:

  1. Een buurtbewoner, liefhebber van weidevogels, houdt een stuk weiland in de gaten en vermoedt gaandeweg waar de nesten kunnen zitten.
  2. De dronepiloot scant het weiland, als de boer wil gaan maaien, en stelt de hotspots vast waar leven is,
  3. De dronepiloot vliegt er nog een keer overheen, van hotspot naar hotspot, om precies vast te stellen waar het hier om gaat. Is het een haasje, een jonge ree, eitjes of kuikens?

Reacties