Drone in duigen door oververhitte batterij: 19.000 euro schade

De drone van Vogelwerkgroep Geesteren, die afgelopen donderdag uit de lucht viel, hield ermee op door een oververhitte batterij.

Het apparaat ter waarde van duizenden euro’s viel afgelopen donderdag op zo’n 35 meter hoogte plotseling naar beneden. De kabels en antennes zijn hierdoor kapot gegaan en ook de ophanging van de camera is gebroken. De reparatiekosten worden geschat op zo’n 19.000 euro.

Onderzoek

Na onderzoek blijkt dat de behuizing van de batterij door oververhitting bol is gaan staan, waardoor de kliksluiting niet meer goed dicht kon. Na een schok bij het opstijgen, schoot de batterij los en dook de drone als een baksteen naar beneden.

Ook de batterijen moeten dus nu worden vervangen. “Ze kostten destijds 250 euro per stuk. De prijzen zijn inmiddels gedaald tot 100 euro per stuk. Dat scheelt al flink in de kosten”, zegt werkgroepvoorzitter Hennie Schröder.

Crowdfunding

De groep gebruikt de drone voor het zoeken naar nesten van onder andere grutto’s in het hoge gras. Het ongeluk komt op een ongelukkig moment. “Na Hemelvaart gaan alle boeren in de omgeving beginnen met maaien en dan lopen de nesten gevaar”, legt Schröder uit.

Volgens de voorzitter kunnen zij de reparatiekosten of een nieuwe drone niet uit eigen zak betalen. Daarom is de club op zoek naar donaties. Dit kan via de website www.reddegrutto.nl.

Reacties