Laptops voor studenten uit kansarme gezinnen: ‘Zonder was ik niet toegelaten tot mijn studie’

Foto: SWTD

Voor het eerst hebben drie jongeren van 18 jaar en ouder uit de gemeente Tubbergen een laptop (ter waarde van 600 euro) gekregen, die noodzakelijk voor hun studie is.

Ze kregen de computer via Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD), dat hiervoor een beroep deed op het Nationaal Fonds Kinderhulp. Het gaat om twee MBO-studenten en een student die vanaf september naar de universiteit gaat. “Jongvolwassenen die in armoede opgroeien raken vaak buiten beeld, zodra zij 18 jaar worden tenzij er nog jongere kinderen in het gezin zijn. SWTD wil graag aandacht voor deze jongeren en ze in beeld blijven houden. Deze actie is één van de middelen om dit te bereiken”, zegt coördinator armoedepreventie Mariska Jogems.

In de gemeente Tubbergen groeien minimaal 152 kinderen op in een gezin waar er weinig geld is, in de gemeente Dinkelland zijn dit er 177. Zij zijn in beeld gekomen door uitreiking van het Kindpakket door SWTD, Stichting Leergeld en de Verjaardagsbox gemeente Tubbergen/Verjaardagsbox Dinkelland. Jogems: “We hebben het dan over de gezinnen met kinderen tot 18 jaar. In werkelijkheid zullen het er veel meer zijn, omdat niet elk gezin zich (vanwege schaamte) meldt.”

Deze regelingen worden allemaal ondersteund door beide gemeenten, terwijl vrijwilligers vaak de uitvoering doen. Voor kinderen die opgroeien in armoede zijn er automatisch minder kansen op een goede en welvarende toekomst, zo blijkt uit onderzoek. “Armoede gaat vaak van generatie op generatie. Om deze cirkel te doorbreken is het van groot belang dat deze kinderen de kans krijgen hun talenten optimaal te benutten en dat zij de middelen krijgen om deze talenten te kunnen gebruiken. Ze ervaren vaak stress door de zorgen van hun ouders, het ontbreekt ze aan een rustige plek om huiswerk te maken of er is geen geld voor spullen”, weet Jogems. “Op MBO-scholen worden pc’s weggehaald, omdat er van uitgegaan wordt dat elke jongere een goede laptop heeft. De fondsen die er op de MBO’s zijn, zijn meestal alleen bestemd voor jongeren tot 18 jaar. HBO-scholen en Universiteiten hebben al vaak geen fondsen voor deze jongeren of deze wordt verstrekt in de vorm van een lening. Jongeren schamen zich vaak om op hun eigen school hulp te vragen. Ze willen geen buitenbeentje zijn en willen absoluut niet dat medestudenten van hun situatie weten.”

Dankbaarheid is groot

“Geen van de gezinnen die is geholpen heeft een bijstandsuitkering, iets dat vaak wordt gedacht. In veel gezinnen die SWTD helpt is er sprake van inkomensdaling vanwege ziekte, baanverlies, echtscheiding, overlijden partner et cetera”, licht Jogems toe. “Wie zichzelf of een ander herkent in dit verhaal kan gelijk contact opnemen met SWTD of Schakel. Hulp is dichterbij dan je denkt en geen enkele buitenstaander krijgt het te weten.”

Dat de hulp goed besteedt is, blijkt wel uit de reactie van de jongeren. “Ik ben heel erg dankbaar voor de financiële steun die ik heb gekregen voor een laptop voor mijn studie. Het is namelijk erg belangrijk dat ik alle online lessen kan volgen, verslagen kan maken en op school zelfstandig aan het werk kan”, vertelt eentje. Een ander: “Deze mooie laptop is heel belangrijk voor mij, omdat ik hierdoor de opleiding pedagogisch medewerker kan gaan volgen in het nieuwe schooljaar. Zonder had dit niet gekund, want dan werd ik namelijk niet toegelaten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen