Astronaut opent onderwaterexpositie van beeldend kunstenaar uit Albergen

Afgelopen zondag heeft beeldend kunstenares Margot Olde Loohuis, die opgroeide in Albergen, haar expositie Underview laten openen door astronaut André Kuipers.

“Mensen die nooit onder water kijken, missen de halve planeet”, is een bekende uitspraak van Kuipers. Olde Loohuis hierover: “Er leek een luikje open te gaan in mijn hoofd na het lezen van deze quote. Mijn schilderijen gaan over de onderwaterwereld en het perspectief naar boven vanaf de bodem. Het toont een ander universum, het ‘underview’, complementair aan het ‘overview’ dat te zien is vanuit het heelal richting de aarde.”

Vanwege de coronabeperkingen waren er 70 genodigden bij deze feestelijk opening. In de tentoonstelling zijn haar recente kunstwerken te zien. “Het werk van Margot Olde Loohuis biedt een blik onder water, op een geheimzinnige wereld, die ons naar een andere dimensie voert. Stilte en schoonheid, ongrijpbaar, sprookjesachtig en mystiek. Een verademing in een drukke wereld vol wapengekletter en geweld, rumoer en lawaai. De maker leidt ons binnen in dat rijke verstilde universum onder het wateroppervlak, diffuus zonlicht dat binnenkomt, leliebladeren die zich vanaf de bodem ontvouwen en de waterspiegel, die lucht, wolken en daglicht laat zien”, aldus het juryrapport over een kunstwerk uit deze serie dat op de tweede plek eindigde tijdens ‘De Koele Wateren Contest’.

IJsselbiënnale

De tentoonstelling Underview maakt deel uit van het programma van de IJsselbiënnale, een internationale kunstroute langs de IJssel over de relatie tussen mens en natuur.

Olde Loohuis, die sinds 1998 in Deventer woont en werkt, schildert met olieverf. De schilderijen zijn iedere vrijdag, zaterdag en zondag (dagelijks 12-17 uur) te bezichtigen t/m 26 september (behalve 11 september) te bezichtigen in de dorpskerk van Wilp, bij Deventer. Ook kan dit eventueel op afspraak.

Dossier: Corona

Reacties