Tastbare herinneringen van gedragen kleding, Jenny maakt ze voor rouwende nabestaanden

Foto: Richard Hilberink, Brosis.nl

Sinds de zomer van 2019 zijn er door de handen van Jenny Hilberink uit Geesteren al vele gedragen kledingstukken van overleden dierbaren gegaan om er tastbare herinneringen van te maken: herinneringsdekens, een kussen met de stropdassen erin verwerkt, een troostknuffel, dromenvangers, een met stof beklede doos.

En zo is er veel meer mogelijk, geeft de onderneemster aan. “Het maken van tastbare herinneringen helpt bij het rouwverwerkingsproces. Als ik de mensen ontmoet bij hen of bij mij thuis, of gewoon per telefoon, worden de emoties met het verhaal vertelt. Emoties en gevoelens delen is goed en mag ook; het sterkt de mens”, zegt ze vol overtuiging. “Als ik na verloop van tijd de gemaakte opdracht overhandig aan de nabestaanden zie ik blijheid, omdat er herinneringen in een andere vorm weer terug zijn en troost geven op de momenten dat het even niet gaat. Rouw gaat niet over. Het krijgt alleen een ander jasje na verloop van tijd. Rouw is liefde en als ik zie dat de mensen blij worden van mijn gemaakte tastbare herinnering, dan ben ik ook blij.”

Dag herinneringen…

De directe aanleiding om Zovergeetikjeniet.nl te starten is een persoonlijke gebeurtenis. “Ik heb, toen mijn vader in 2012 overleed, al snel na zijn overlijden samen met mijn moeder zijn kledingkast leeggehaald en de kleding in een kledingcontainer gedumpt. In vuilniszakken. Hup, weg ermee. Het voelde echt als dumpen, weggooien. Dag herinneringen… Ik deed dat gewoon want mijn moeder wilde dat, volgens haar hoorde dat zo en iedereen deed dat.”

Voor de kleinste, stilgeboren baby’s maakt Jenny onder andere zachte uitvaartwiegjes, van pure stoffen en wolvilt, en wades. Jenny: “Het verdriet kan ik natuurlijk niet wegnemen, maar ik kan wel een babyuitvaart persoonlijker en zachter maken.”

Tips:

  • Bewaar gedragen kleding als daar ruimte voor is. Er is geen enkele regel die zegt dat de kast na een aantal weken al leeg moet.
  • Kleding sorteren is ook een mooie optie: bewaar de kledingstukken die hij of zij vaak aan heeft gehad.
  • Een tafelkleedje, deken of gordijn bewaren kan natuurlijk ook. Dat is helemaal niet raar. Alles waar ook maar een herinnering aan kleeft is kostbaar. En op kostbaarheden mag iedereen best zuinig zijn.

Gekleurde troostkoffertjes

Onder de naam Eenkoffertjevol.nl biedt Jenny gekleurde kartonnen troostkoffertjes aan om daarin de kleinste waardevolle spulletjes en andere herinneringen te bewaren.

Reacties

Cookieinstellingen