Sloopbedrijf Kamphuis creëert ‘rampgebied’ voor oefening reddingwerkers: “Heel bijzondere klus”

Meestal ruimen medewerkers van sloopbedrijf Kamphuis uit Reutum puin en andere rommel op, maar vorige week moesten ze er juist voor zorgen dat binnen een voormalige school in Almelo een chaotisch ‘rampgebied’ ontstond.

Als – door welke reden dan ook – mensen bekneld zitten, bijvoorbeeld doordat ze door puin bedolven zijn, worden meestal de volgende multidisciplinaire hulpdiensten ingezet: USAR (Urban Search and Rescue Team Nederland) en STH (Specialistische Teams Technische Hulpverlening). Leden hiervan zijn gespecialiseerd binnen hun eigen vakgebied (brandweer, politie, geneeskundige hulpverlening en defensie) om met zulke uitzonderlijke situaties om te gaan. Uiteraard moeten die hulpverleners ook regelmatig uitdagende praktijkomstandigheden oefenen en dat deden ze ditmaal in een gymzaal van de Almelose Acaciaschool.

In samenwerking met Kamphuis werden puinresten en ijzeren balken vanuit andere locaties naar binnen gebracht om een noodsituatie zo echt mogelijk na te bootsen. Daartussen kwamen dummy’s te liggen, poppen die beknelde slachtoffers moeten voorstellen, legt projectleider Jordy Nijland uit. Het schoolgebouw staat leeg en via-via kwam deze opdracht bij het Reutumse sloop- en asbestsaneringsbedrijf terecht. “Het was een heel bijzondere klus. Dit hadden we nog niet eerder gedaan. Een weekje ervoor was de voorbereiding om ter plaatse alles goed te regelen, tijdens de oefeningen zelf gingen iedere dag twee andere teams vanuit verschillende regio’s aan de slag. Eerst moesten ze via de buitenmuur naar binnen toe.”

Ook de apparatuur van de reddingsteams maakte indruk op Nijland. “Absoluut. Het is gereedschap van de hoogste klasse. Camera’s, betonscharen, stempelpoten. Zeg het maar en ze hadden het…” Aan de andere kant waren er naderhand ook complimenten voor het werk dat Kamphuis had geleverd. “Ze waren erg tevreden en vroegen ons of we willen doorgeven wanneer er weer een soortgelijke oefenlocatie beschikbaar is, omdat er volgend jaar in oktober zeker opnieuw geoefend gaat worden.”

Reacties

Cookieinstellingen