Ruitervriendelijke poortjes open op Manderheide

Foto: Landschap Overijssel

Ruiters uit de omgeving van de Manderheide hebben vrijdag de nieuwe poorten geopend, waarmee zij en anderen die op paarden rijden het natuurgebied voortaan gemakkelijk in en uit kunnen.

De heide trekt niet alleen wandelaars, hardlopers, hondenuitlaters en andere recreanten die het gebied te voet doorkruisen, maar is ook zeer geliefd bij paardenmensen. De robuuste, houten menpoorten zijn ontworpen en gemaakt door Wouter van Alstede. Ze bevinden zich in een afrastering die dient om de heidekoetjes binnen te houden die op de Manderheide leven. “De hekken zien er prachtig uit en passen goed in het landschap. Maar nog belangrijker is de kwaliteit en het technisch ontwerp. Die is uniek in mijn ogen”, vertelt terreinbeheerder Rick Staudt van Landschap Overijssel.

Het bijzondere aan de constructie is dat ruiters en menners zonder lawaai en heel gebruiksvriendelijk er doorheen kunnen. Van Alstede: “Zonder af te stappen; het hek gaat automatisch open en dicht. Er zit heel wat denkwerk in én inmiddels ook octrooi op!”

Herstelwerkzaamheden

Na de grootschalige werkzaamheden – van het najaar van 2020 tot het voorjaar van 2021 – is de rust in het gebied teruggekeerd. Staudt: “We zagen deze zomer op een aantal plekken al de eerste tekenen van herstel; kiemende heideplantjes bijvoorbeeld. Nog teer en héél klein, maar wel weer aanwezig. Behalve met de nieuwe natuurontwikkeling, zijn we ook heel blij dat het gebied weer goed begaanbaar is. Iedereen kan er weer van genieten.”

Het heideherstel op de Manderheide krijgt volgend jaar (najaar 2022) een vervolg. Er wordt dan weer een stuk bos verwijderd om de totale heideoppervlakte – en daarmee het leefgebied voor de typische planten en dieren die in dit landschap voorkomen – te vergroten.

Reacties