‘Tandje erbij om jeukrups te bestrijden’

Foto: Vogelwerkgroep Geesteren

Vogelwerkgroep Geesteren zet er nog een tandje bij in de bestrijding van de ‘jeukrups’.

De vogelliefhebbers doen namelijk kasten voor vleermuizen in de aanbieding. Vooral voor de bestrijding van de jeukrups, de eikenprocessierups, is het goed om nestkastjes op te hangen. Bekend is al de inzet van koolmeesjes, maar ook vleermuizen kunnen een flinke bijdrage leveren in de bestrijding van de eikenprocessierups.

Een vleermuis eet graag nachtvlinders, waartoe de eikenprocessierups behoort. In een nacht kan één vleermuis wel 100 nachtvlinders eten, wat uiteindelijk 25.000 processierups eitjes kan schelen. Vooral in de periode van juli tot in september eten ze de vlinders die eitjes voor het volgend jaar leggen. De vleermuis is daarom zeer effectief in de preventieve aanpak voor het jaar erna.

Overleven

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Ze kunnen zelf geen nest maken, zijn afhankelijk van bestaande kieren en gaten om in weg te kruipen. De plaatsing van een vleermuizenkast helpt deze nachtdieren te overleven.

De koolmees is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een veelgebruikte natuurlijke bestrijder van de rups. Daarnaast is van spreeuwen, boomklevers, pimpelmezen, winterkoninkjes, roodborsten en vinken bekend dat zij de eikenprocessierups eten in elk stadium, met of zonder brandharen.

Voor de verkoop van deze kasten kan men terecht bij Theo Lohuis, Langeveenseweg 127 in Geesteren en tel. 06-51667179.

Reacties

Cookieinstellingen