Canisius viert het 100-jarig bestaan

Foto: Canisius

Het 100-jarig jubileum van scholengemeenschap Canisius blijft zeker niet onopgemerkt. Alle leerlingen en docenten hadden in september al een gezamenlijk uitstapje naar Walibi om het eeuwfeest te vieren. En in Almelo en Tubbergen worden de komende dagen duizenden magazines verspreid, die een prachtig inkijkje geven in het verleden én het heden van Canisius. Wat maakt Canisius zo bijzonder?

Luca Abbink (13), tweedejaars mavoleerling, gaat elke dag met plezier naar Canisius Tubbergen en vertelt graag waarom dat zo is. “Ik kan op school helemaal mezelf zijn. De sfeer is top en ik vind echt alle lessen leuk. Engels en Duits zijn favoriet, maar ook geschiedenis vind ik een mooi vak. Ik wil later graag geschiedenisdocent worden.” Kan hij pluspunten van Canisius opnoemen? Luca heeft geen bedenktijd nodig. “Ik krijg elke maandag extra ondersteuning voor het vak wiskunde. Daar heb ik moeite mee. Het helpt.” En een minpuntje? “Dat ik op maandag het 1e uur moet beginnen en tot het 8e uur naar school moet. Dat is een hele volle dag, na het weekend. Maar ik wil anderen echt aanraden: ga naar Canisius. Het is hier fijn!”

Directeur Maaike Hagedoorn luistert met belangstelling. Luca’s verhaal onderstreept de doelstellingen die Canisius voor ogen heeft: elke leerling zién en op waarde weten te schatten. “Dat is ontzettend belangrijk voor ons. De kleinschaligheid en grote betrokkenheid op school wordt hier als een groot goed ervaren. Iedere leerling moet gezien worden. We hebben hele krachtige mentoren. Die hebben een spilfunctie. Het contact met leerlingen begint bij hen.”

Martijntje Schepel is docent geschiedenis én voorzitter van het docentenopleidingsteam. Ze komt uit Zuid-Limburg en kwam in 2004 naar Twente om les te geven. “Het was mijn bedoeling om na vijf tot zeven jaar te wisselen, maar ik ben hier nog steeds. Op Canisius krijgen docenten alle ruimte voor doorontwikkeling en volop kansen om het beste uit jezelf te halen. Nu help ik andere docenten en stimuleer hen om vanuit vertrouwen te innoveren en te veranderen.”

Docentenbegeleiding

Maaike Hagedoorn ziet dat scholen moeite hebben om docenten vast te houden, vooral in het westen. “Landelijk verlaat 30 procent van beginnende leraren het onderwijs. Wij willen dat docenten blijven en geven ze goede ondersteuning. Wij helpen beginnende leraren om goed te communiceren en een veilige sfeer in de klas te creëren. Een goede en enthousiaste docent kan het verschil maken voor elke leerling in de klas. Docenten opleiden en begeleiden doen we goed, we hebben hierin een voorbeeldfunctie.”

Solide rooster

Een solide rooster is voor zowel leerling als docent heel prettig. “Het geeft rust in de organisatie. Het is je basis”, zegt Hagedoorn. Ze is blij dat roostermaker Esther Weghorst en haar collega die dagelijkse klus klaren en lesuitval goed weten op te vangen. Weghorst draait haar hand niet om voor toetsweken en examenroosters.

Op de vestiging in Almelo bestaat het al: een flexrooster. Leerlingen mogen 20 procent van de lessen zélf bepalen wat ze gaan doen. Dat komt neer op zes van de 36 lesuren. “We willen meegaan met de tijd en leerlingen zelf keuzes laten maken. Ze kunnen een keuze maken uit huiswerkuren, vakstudie-uren of een project zoals de Sportklas of Science.”

Ook in Tubbergen gaat Canisius de keuzelessen uitbreiden met Talent@Canisius lessen, voor leerlingen van het tweede leerjaar. Er worden allerlei keuzes aangeboden, bijvoorbeeld koken, houtbewerking, een etui naaien, gamedesign, sport en nog veel meer. “Die keuzevrijheid vinden leerlingen prettig. En het is ook een goede opstap naar het vervolgonderwijs, waarin leerlingen hun eigen keuzes moeten maken”, zegt Hagedoorn.

Canisius wil meebewegen met de tijdsgeest en heeft daarvoor de afgelopen twee jaar veel onderzoek verricht. “We bezochten andere scholen en hebben vooral veel met leerlingen gesproken. Zelfregie is heel belangrijk voor hen. Daar willen wij in meegaan. Het gaat op school immers niet alleen om cijfers voor wiskunde of Duits. Het gaat ook om de ontwikkeling van de mens. Canisius is een school die blijft vernieuwen, zoveel is duidelijk. Maar binnen die vrijheid is hier ook structuur. We hebben onze basis prima op orde. We zijn megatrots op Canisius. Ondanks de demografische krimp is het leerlingenaantal op beide locaties gegroeid. Het onderwijs dat wij aanbieden slaat aan. En, nog belangrijker, mensen voelen zich thuis op onze scholen.”

Open huis

Canisius Almelo houdt op zaterdag 19 november een open huis in de vestiging aan Slot 31. Canisius Tubbergen zet dinsdagavond 22 november de deuren open in de vestiging aan de Huyerenseweg 1.

Stuur een e-mail naar [email protected] om het magazine ‘100 jaar Canisius’ te ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen