Voeten in goede handen bij Sjoerd

Mike Kerr, Sjoerd Oosterik en Marleen Meijer-Dijkstra
Mike Kerr, Sjoerd Oosterik en Marleen Meijer-Dijkstra
Foto: Mark Mensink

Geen pijn bij het lopen en bewegen, hiervoor zou toch iedereen blind z’n handtekening zetten? Maar bij voetklachten is het een ander verhaal. Dan komt een zogeheten podotherapeut in beeld, zoals Sjoerd Oosterik van het Paramedisch Voetencentrum Twente.

Het in zogeheten ‘probleemvoeten’ gespecialiseerde centrum is weliswaar samen met Fysio Team Langeveld in de sporthal van Mariaparochie gevestigd, maar vormt toch een compleet separate entiteit. Sjoerd: “Mensen denken nog weleens dat wij ‘onderdeel van’ zijn, maar dat is feitelijk niet het geval. Samengevat: we vullen elkaar goed aan en verwijzen ook patiënten naar elkaar door. Het voetencentrum heeft simpelweg een ruimte in de fysiotherapiepraktijk, zodat het multidisciplinaire team nog een extra specialiteit bevat.”

Als fervent amateurvoetballer kent Sjoerd het klappen van de zweep en herkent hij veelvoorkomende klachten bij z’n medespelers. “Voetballers kiezen vaak voor een mooie uitziende, ietwat te krappe schoen. Want dat voelt in eerst instantie fijn, zeker bij balcontact. Maar wat hierbij vaak vergeten wordt, is de klachten die het kan opleveren. Blauwe en ingescheurde teennagels of blaren als relatief klein leed, tot aan gewrichtspijn of zenuwschade. Met als gevolg een gedwongen revalidatieperiode of zelfs permanent leed… Dat moet je gewoon niet willen.”

De podotherapeut

Lang niet iedereen weet wat al een podotherapeut doet, signaleert Sjoerd. “We richten ons feitelijk op het behandelen en/of voorkomen van klachten die voortkomen uit verkeerd staan, bewegen, of functioneren van de onderste extremiteit (de benen en lage rug regio). Bij sporters bijvoorbeeld. Maar ook in de verschillende groeifasen bij kinderen zien we klachten ontstaan. Daarnaast richten we ons ook op mensen die voetklachten ontwikkelen door diabetes of reuma. Kijkend naar de klachten, denk dan aan stand of vormafwijkingen van de voet, teen/nagelafwijkingen, huidproblemen en klachten door overbelasting van het bewegingsapparaat. Een veel voorkomende klacht die we in de praktijk zien is hielspoor Het levert veel ongemak en leed op als mensen hiermee te lang doorlopen.”

Onderzoek, diagnose en behandeling

Wat is dan het verschil met een fysiotherapeut? “Die vraag krijgen we natuurlijk vaker. Ik zeg weleens voor de grap: ‘Wij kijken van onder naar boven, de fysio van boven naar beneden’. Ergens in het midden treffen we elkaar”, zegt Sjoerd lachend. “Dit is natuurlijk niet echt zo, maar er zit wel een kern van waarheid in. Want we zien meer dan de voeten en enkels. Alles hangt namelijk met elkaar samen: het lichaam, van top tot teen, plus iemands mentale gesteldheid. Om tot een goede diagnose te komen voeren we onder andere het gesprek en inspecteren de locatie van de klacht, maar ook het gehele lichaam. We zetten daarbij medische technologie in, bijvoorbeeld een drukmeeting, echografie of een 3d-voetscanner. Afhankelijk van de uitslagen van het onderzoek en de klacht wordt er vervolgens een behandelplan opgesteld. Dit kan variëren van het vervaardigen van zolen tot het behandelen van ingroeiende nagels of bijvoorbeeld het tapen van de voet. Vooral bij klachten in een vroeg stadium kan het tapen van de voet erg effectief zijn. Weet je dat door slijtage van schoenen veel klachten ontstaan? We bekijken de klacht dus vanuit verschillende invalshoeken om tot de juiste behandeling te komen. Daarbij staat multidisciplinair samenwerken hoog in het vaandel en is het communiceren richting betrokkenen in het behandelplan erg belangrijk.”

Uitgebreidere openingstijden

Wegens toenemende vraag zijn de spreekuren van het Paramedisch Voetencentrum Twente in Mariaparochie uitgebreid. Sjoerd is op dinsdag of woensdag aanwezig bij fysiotherapie Langeveld en draait op de woensdag een middag/avond spreekuur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen