Politie en gemeente steunen bemiddelaars bij burenruzies

Foto: SWTD

De gemeente Tubbergen, Woningstichting Tubbergen, politie en Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) gaan nauwer samenwerken op het gebied van burenruzies.

De samenwerking tussen Woningstichting Tubbergen en SWTD in de vorm van Buurtbemiddeling was er al sinds 1 december 2020. Nu sluiten ook de gemeente Tubbergen en de politie aan om samen te zorgen voor een prettige en veilige leefomgeving.

Buurtbemiddeling is een laagdrempelige en doeltreffende vorm van overleg tussen buren die een probleem met elkaar hebben. Het kan erger voorkomen als één van de buren tijdig aan de bel trekt.

Omzien naar elkaar

Tien getrainde bemiddelaars uit de gemeente Tubbergen en Dinkelland helpen ruziënde buren om het contact te herstellen en oplossingen te bedenken voor hun conflict. De methode werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast, ruzie over de schutting of heg of overlast door kinderen. Buurtbemiddeling draagt zo bij aan veiligheid, sociale samenhang en leefbaarheid in de gemeente.

“Het is belangrijk dat we als Noabers blijven omzien naar elkaar en mensen zich veilig voelen in hun eigen buurt”, vertelt wethouder Hilde Berning-Everlo. “Buurtbemiddeling kan hieraan bijdragen. Daarnaast draag het ook bij aan het voorkomen van conflicten en aan een positieve gezondheid.”

Preventieve inzet

Buurtbemiddeling Dinkelland, sinds 1 oktober 2020 actief, heeft in de afgelopen jaren verschillende meldingen vanuit de gemeente Tubbergen ontvangen. Het ging niet altijd over huurders, ook huiseigenaren ervaren problemen met de buren. Vandaar dat de inzet van Buurtbemiddeling voor deze doelgroep gewenst is. Buurtbemiddeling werkt vooral preventief. Tweederde van de zaken wordt met een positief resultaat afgerond.

Er wordt in eerste instantie gestart met een pilot. Na één jaar wordt deze pilot geëvalueerd en wordt er gekeken hoe en op welke wijze een vervolg gegeven wordt aan deze vorm van buurtbemiddeling in de gemeente Tubbergen.

Voor meer informatie over Buurtbemiddeling Tubbergen kan iedereen contact opnemen de coördinator: Mariska Jogems (tel. 06-15110235 of [email protected])

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen