Glazen kievit voor Henk Damhuis na duizenden vogelhuisjes

Henk Damhuis en Theo Lohuis
Henk Damhuis en Theo Lohuis
Foto: Vogelwerkgroep Geesteren

Duizenden vogelhuisjes, die overal verspreid over de gemeente Tubbergen en ver daar buiten hangen, zijn van de hand van Henk Damhuis (86).

Hij is vanaf de oprichting in 1993 actief betrokken bij Vogelwerkgroep Geesteren. Niet zozeer als vogelkenner, veldwerker of dronepiloot, maar vooral als timmerman. Hij stopt daar nu – na 30 jaren – mee en ontving donderdagmiddag 20 juli 2023 uit waardering voor zijn enorme inzet een prachtig kunstwerk in de vorm van een glazen kievit. Dit symbool van de Vogelwerkgroep Geesteren is van de hand van kunstenares Ellen Kleine Schaars uit Tubbergen.

Melken

Henk Damhuis woont nog steeds op zijn geboorteplek net buiten Geesteren. “We hadden 7 koeien. Twee verkochten we om onze bruiloft in 1965 van te kunnen betalen.” Henk Damhuis staat nog steeds bijna elke dag om half 6 op. Van jongs af aan deed hij dat om de koeien te gaan melken. Daarna ging hij naar de Almelose nieuwbouwwijk Schelfhorst om er in de bouw aan de slag te gaan. Wanneer hij daar klaar was en naar huis terug keerde, wachtten de koeien opnieuw op hem om te worden gemolken. De werkdag was dan pas tegen 21 uur voorbij. Tja, een normale dag. Henk Damhuis hoor je niet klagen. Hij kijkt terug op een prachtige tijd, inclusief het vele timmerwerk dat hij nog voor de Vogelwerkgroep kon doen. Jezelf nuttig maken voor een ander, dat is altijd zijn motto.

Goed

De eerste jaren gingen de opbrengsten van de vogelhuisjes naar goede doelen als de Wensambulance, een hospice en het nieuwe schoolplein voor de basisschool. Daarna bleef het geld bij de Vogelwerkgroep Geesteren, die steeds ambitieuzer de weidevogels wilde gaan behouden. Henk Damhuis weet alles van het verdwijnen van vogelsoorten. “Veldleeuwerik, kievit, grutto, geelgors, wulp, noem maar op. Veel is hier rond onze boerderij verdwenen, helaas.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen