Wethouder spot nest vol wulpeneitjes

Wethouder Ursula Bekhuis en Henk Paalhaar uit Mander hebben gisterochtend vroeg een wulpennest met vier eieren gevonden in het weiland van laatstgenoemde.

Paalhaar had de wulp al dagen in zijn vizier en kon de plek redelijk goed aanwijzen aan dronepiloot Hennie Schröder van Vogelwerkgroep Geesteren. Hij heefft vervolgens een gebiedje van ongeveer 30 bij 30 meter aangewezen als de plaats waar de wulp ongeveer in het hoge gras zou broeden. “Petje af, dit maakt het voor de dronepiloten veel gemakkelijker als de agrariër de plek van het nest al ongeveer kan aangeven”, zegt Schröder.

Hotspots

Nadat de weidevogeldrone het veld had afgescand kwamen er vijf hotspots in beeld gekomen. Eén hotspot was heel klein, maar wel fel wit. “Daarna hebben we de spotvlucht gemaakt, die van hotspot naar hotspot vliegt”, licht Schröder toe.

Roger Borre van Robor Electronics heeft de software zo ontwikkeld, dat de veldwerkers zo kort mogelijk in het veld hoeven te zijn.

Controle

Samen met wethouder Bekhuis heeft Paalhaar alle hotspots gecontroleerd op aanwijzingen van de dronepiloot van onze vogelwerkgroep Geesteren. “Wat een goede samenwerking. Alles verliep voorspoedig en in no-time was alles afgewerkt.”

“Een leuke bijzonderheid: We hadden de drone nog even laten hooveren op 35 meter hoogte, want de wulp kwam er al weer aanvliegen en liep het laatste stukje gewoon naar haar nest toe en ging door met broeden. De drone boven haar hoofd interesseerde haar blijkbaar niks. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt, aldus Schröder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen