Over het verzoek van de
gemeente om alle stembureaus in de gemeente te controleren op toegankelijkheid voor mindervaliden, hoefde voorzitter Leo Stamsnieder van Gehandicaptenplatform Tubbergen geen tweemaal na te denken.
Recent had het platform samen met de vereniging Ondernemers Hart Tubbergen het door de gemeente aangestuurde project Toegankelijkheid Openbare Ruimte afgesloten. "Dit verzoek van de gemeente is voor ons echt het kersje op de taart", legt Stamsnieder uit. "We kunnen nu direct zien of het werkt."
Derk de Vries, voorzitter van de ondernemersvereniging, vertelt graag hoe succesvol dat project verlopen is. "Op initiatief van de gemeente zijn in december enkele van onze leden in gesprek gegaan met wethouder Erik Volmerink en een aantal mensen van het gehandicaptenplatform. We hebben besproken hoe we de openbare ruimte, zoals de winkelstraten, beter toegankelijk konden maken voor mindervaliden. Zowel mensen in een rolstoel als blinden en slechtzienden moeten natuurlijk op een prettige manier gebruik kunnen maken van die openbare ruimte", legt hij uit. "We zijn begonnen met het beter regelen van de plaatsing van reclameborden op de stoep. Onlangs hebben we een avond met een aantal sprekers georganiseerd voor onze leden waar Erik Volmerink samen met Leo Stamsnieder van het gehandicaptenplatform en Jarno Brouwer van BonoTraffics namens de gemeente toelichting gaven op de knelpunten wat betreft de toegankelijkheid en de bestrating."
Dit door de gemeente aangestuurde project heeft volgens De Vries de ondernemers veel bewuster gemaakt van hun rol. "Als Ondernemers Hart Tubbergen streven wij naar een publieksvriendelijk en voor iedereen toegankelijk winkelgebied."
Checklist
Het gehandicaptenplatform kreeg van de gemeente een handige checklist om de stembureaus te controleren, al denkt voorzitter Stamsnieder dat de meeste leden die lijst niet eens nodig hebben. "We hebben leden die zelf in een rolstoel zitten, die hoef je niets uit te leggen hoor", lacht hij. "Wij vinden het als platform enorm belangrijk dat ook iemand met een beperking zélf zijn stem kan uitbrengen. Als je een handicap hebt, wordt je al zo veel afgenomen. Die toegankelijkheid en bereikbaarheid zijn dan cruciaal. Wij hebben het idee dat de gemeente hierin steeds meer met ons meedenkt", constateert Stamsnieder tevreden.
Tijdens haar ronde langs de stembureaus bezocht burgemeester Haverkamp woensdag ook het stembureau in Geesteren dat Stamsnieder controleerde. "De gemeente vindt het belangrijk dat de stembureaus goed bereikbaar zijn. Wij kunnen wel denken dat we het wel goed voor elkaar hebben, maar het is echt van belang dat er mensen met verstand van zaken en een frisse blik naar kijken", vindt ze. "Daarom hebben wij het platform gevraagd om vanuit hun expertise deze controles uit te voeren. Wij vragen als het ware: help ons om het goed te doen. We willen niemand buitensluiten, iedereen moet dus ook zelf kunnen stemmen."
Leo Stamsnieder sluit zich daar van harte bij aan. "Wij vinden het ontzettend belangrijk dat iedereen die wil stemmen, dat ook kan doen. We verbeteren de stemlokalen, zoeken desnoods een andere locatie, we doen er alles aan. We zijn dus ook erg blij dat we kunnen samenwerken met de gemeente." Burgemeester Haverkamp knikt. "Wij zijn ook heel erg blij met die samenwerking. Wij vragen het platform om een oordeel en een advies. Uiteindelijk streven we toch allemaal naar hetzelfde doel: elke openbare ruimte, dus ook de stembureaus, zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen."