Boeren, loonwerkers en vogelliefhebbers in Geesteren zijn in de wolken nu het eerste nest van een paartje grutto's, dat verdiept is ingegraven, donderdag is uitgekomen.
Drie kuikentjes zitten nu in het hoge gras in het weiland. Een tweede nest komt vandaag of morgen uit. "Wat een enorm succes", jubelt voorzitter Hennie Schröder van Vogelwerkgroep Geesteren. "Wat zijn wij blij. Maar we zijn er nog lang niet. De gevaarlijke, tweede fase komt er nu aan. De kuikens zijn kwetsbaar. We hopen, dat ze nu naar de plasdras trekken en daar veilig aankomen. Maar er zijn gevaren, zoals veel te veel kraaien en natuurlijk de andere predatoren."
Te laat?
Met de provincie Overijssel is contact gelegd over het plaatsen van een kraaienkooi. "Maar ik vrees dat het daar nu te laat voor is", denkt Schröder. "Als we toestemming krijgen ligt de beschikking misschien zes weken ter inzage voor eventuele bezwaarmakers. Dan zijn de eieren al uitgekomen."
In totaal liggen drie gruttonesten in het veld. Bij twee daarvan is de Jelle Hibma-methode toegepast. Het derde nest is pas onlangs bij toeval ontdekt. De zes grutto's die op de drie nesten broeden zijn samen net sterk genoeg om de overmacht aan kraaien af te schrikken.
Toevallig
"Loonwerker Theo Rolefes van Wesselink uit Manderveen zag de gruttokuikens het eerst toen hij donderdag op het land van Ewald en Chiel Kamphuis aan het injecteren was", weet Schröder. "Twee grutto's liepen naar het hoge gras maar één liep de verkeerde kant op. Theo heeft snel dat kuiken opgepakt en naar het hoge gras gebracht. De kuikens zullen er op eigen kracht voer moeten vinden."
Schröder vervolgt: "We zijn nu met onze vrijwilligers van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in de weer om de grutto's te beschermen. Sommigen nemen speciaal voor deze actie zelfs vrije dagen op om in het land de vogels te observeren en kraaien te verjagen. Maar we zijn optimistisch dat dit gaat lukken. We kunnen de grutto voor Geesteren behouden."