Ja, er waren wel wat problemen. Maar die zijn dus niet van dusdanige aard dat het ambitieuze project de Glinstering stopt; integendeel. Suggesties in die richting maken de initiatiefnemers wel af en toe een beetje moedeloos.
"Persoonlijk heb ik niets met glas en dat ook eigenlijk nooit gehad. Je kunt het niet snel bewerken, niet aan elkaar plakken, laat staan makkelijk iets mee bouwen - daar zijn we wel achter gekomen. We hebben ervoor gekozen omdat Tubbergen dankzij Glasrijk op de kaart is gezet met glas. Het is een middel, een product, een verbindend iets. Het gaat mij en ook Paul Scholten, de andere initiatiefnemer, erom dat leegstand tegengegaan wordt en dat mensen naar Tubbergen gaan komen om te verblijven en te recreëren. Daarvoor zijn we met de Glinstering begonnen", benadrukt Bjørn Grundel. "Let wel, in eerste instantie op persoonlijke titel en zonder opdrachtgever. Later zijn de gemeente en ondernemers uit de vrijetijdseconomie van Tubbergen erbij betrokken geraakt. Daardoor ontstonden er mogelijkheden, maar kwamen er ook verwachtingen."
Er is de afgelopen tijd kritiek geweest op de organisatie achter de Glinstering, met name vanuit de politiek. Volgens die geluiden zou de organisatie niet deugen, werd er te weinig gecommuniceerd, en koste het allemaal teveel tijd. Voor wat betreft de tijd en de communicatie is de kritiek deels terecht, onderkent de Reutummer. Glasrijk 2016 zou het podium worden om het eerste project te presenteren, maar dat is te ambitieus gebleken. "Een stukje onderschatting en naïviteit van onze kant, want innovatie laat zich niet makkelijk plannen", aldus Grundel.
Om een steentje te ontwikkelen wat betaalbaar, veilig en te produceren is, wordt er technisch nogal wat gevraagd. Menig leverancier haakte af en durfde het ambitieuze plan niet aan. En hoewel het misschien voor de buitenwereld lijkt dat er geen vooruitgang geboekt wordt, is het tegendeel waar. "We hebben enorm veel prototypes gemaakt, zijn op zoveel verschillende locaties - ook in het buitenland - geweest, hebben met zeer diverse experts op het gebied van glas gesproken, et cetera. Het is jammer dat er over ons wordt gesproken en weinig met ons. Kom eens langs, vraag eens hoe het ermee gaat en stop met het zoeken naar iets dat er niet is. Het gaat niet om een persoonlijk belang, maar om het belang van de gehele gemeente Tubbergen. Ook de communicatie had beter gekund", erkent Grundel. Maar hij vraagt zich tegelijkertijd ook af hoe. "Een technisch innovatieproces heeft niet veel nieuwswaarde. We laten graag iets zien wat af is, maar vragen voor nu nog even geduld."
Het ging in de afgelopen periode niet om een enkele oplossing voor een alleenstaand probleem die de projectgroep op het spoor is gekomen, maar meerdere. Grundel: “Er hebben echt tientallen, zo niet meer, proefopstellingen en soorten vormpjes de revue gepasseerd. We zijn van een klein LEGO- of Duplo-steentje naar een kubus gegaan en van een kubus naar een soort diamant, waar dus ook licht doorheen gaat als je erop schijnt of er een lampje bij houdt." Op dit moment wordt er ook nog een vierkant steentje onderzocht, een soort pixel. Eind dit jaar verwacht het team van de Glinstering een keuze te kunnen maken voor het steentje waarmee het eerste pilotproject wordt gerealiseerd.
Het wordt een soort bouwsteentje dat straks iedereen kan gebruiken en tegelijkertijd van glas is, tegen de Nederlandse weerselementen moet kunnen en wel doorschijnend is - want er moet licht doorheen om het te laten glinsteren. Het is nogal een opgave, maar naar zeggen van 'geestelijk vader' Grundel zijn ze er bijna. "We hebben heel wat afgezocht, van heinde en verre advies ingewonnen. Inmiddels hebben we enkele samples van kunststof laten maken. Die uiteindelijk stenen worden uitgevoerd in glas. Het is de bedoeling dat iedereen de steentjes kan kopen en ermee kan bouwen. Mensen kunnen deze voor eigen gebruik kopen of aan een project dat ze ondersteunen schenken, ervoor sparen bij winkels of doorgeven als een bijzondere 'give away'. Wat je maar kunt bedenken!"