Slachtoffer waarschuwt voor het gevaar van henna tattoos

25 jul 2017, 18:01 Nieuws
14608688 1062499613847472 975400104941988461 o
Eigen

Tijdens je welverdiende zomervakantie ergens op je lichaam een leuke neptatoeage laten plaatsen? Begin er maar niet aan, hoe verleidelijk zoiets op dat moment ook moge zijn. Dit zeggen degenen die soms nog dagelijks met de gevolgen kampen.

Inmiddels kan Marlin Harmelink er wel voorzichtig om lachen, met een glaasje bosvruchtenthee in de hand en zittend aan een grote tafel bij Kapper Huub in Tubbergen. "Als ik er nu op terugkijk, heb ik eigenlijk nog wel geluk gehad dat ze hier eigenlijk direct doorhadden wat er toen met me aan de hand was. Wie weet hoe het anders was afgelopen…" Het 'hennaslachtoffer' treedt voor het eerst naar buiten met haar persoonlijke verhaal, ongeveer een jaar na dato. Vooral om anderen te waarschuwen. "Ik wilde het thuisfront wat voor de gek houden, dat ik dus op vakantie met vriendinnen in Turkije een echte tattoo had laten zetten. Het was gewoon een geintje, meer niet. Maar blijkbaar kleeft er een aanmerkelijk risico aan zo'n - op zich best wel kinderlijk - iets. Er wordt helaas niet voor gewaarschuwd, zeker niet in dat soort landen."

Het ging pas mis toen Marlin eens een andere haarkleur wilde en hiervoor naar de Tubbergse kapper ging, een hele tijd na haar vriendinnentrip. Aan het kleuringsproces hield ze alleen nog een rode hoofdhuid over. "Dat was op een zaterdag. 's Avonds begon het meteen te jeuken. De dag erna had ik een familiedag en toen was het helemaal erg. Mijn huid begon al te schilferen, mijn gezicht was opgezwollen. Ik zag er echt niet meer uit. Mijn haar had ik meermaals goed uitgewassen, iets wat je dan juist niet moet doen. Maar ja, je probeert van alles." De maandag erop ging ze weer terug naar de kapperszaak, op zoek naar een oplossing voor haar probleem. Daar schrokken de kappers flink, maar mede-eigenaar Monique Steggink had direct door dat het een allergische reactie was en vermoedde dat dit door de vakantietatoeage moest komen. "Ik wist dat zo'n hennatattoo, of hoe je het ook maar noemen wilt, voor zulke problemen kon zorgen. Henna is in de puurste vorm een natuurproduct, maar blijft 'nat' en zal normaal gesproken dus meteen uitlopen. Daarom zit er in de henna voor die tatoeages een stofje wat ervoor zorgt dat het heel snel gaat opdrogen. Prima, ware het niet dat je door die bepaalde droogstof allergisch kunt worden voor PPD. Dat is een soort kleurstof dat in alle soorten haarverf, maar bijvoorbeeld ook in jeans of andere kleding, zit. Dan heb je dus best een groot probleem. Moet je nagaan, dat je zoiets krijgt als jonge meid zijnde", vat kapster Monique samen. "Misschien is het ergste nog wel dat niemand kan inschatten wanneer de allergie de kop opsteekt. Dat kan vandaag zijn, maar ook pas over 5 of zelfs 20 jaar. Het kan allemaal. Eerder hebben we nog nooit zoiets meegemaakt, maar nu al 4 gevallen in een jaar tijd. Daarom willen we graag meewerken aan het bespreekbaar maken van deze problematiek en mensen actief gaan waarschuwen. En besef ook dat als zo’n allergische reactie zich op je longen slaat, je er bent geweest. Is je gezondheid je lief, neem dan geen henna tatoeage - heel simpel.”

"Op zich is het jammer dat ik nooit meer, voor de rest van mijn leven, een ander kleurtje in m'n haar kan doen. Maar ach, als dat het enige is dan maakt het me nog niet zoveel uit", zegt de ervaringsdeskundige tegen wil en dank ietwat schouderophalend. Monique heeft toch nog een beetje goed nieuws voor haar: "Highlights zijn gelukkig wel mogelijk, want daar zit dan weer helemaal geen PPD in."