'Wie nu niet energieneutraal bouwt, is gewoon knettergek'

07 mrt 2015, 15:49 Nieuws
2015 03 05 193646
Redactie

Als iemand binnenkort een nieuwe woning gaat bouwen, dan is het zeer aan te raden dit energieneutraal dan wel -leverend te doen. Dat zegt Jules Lucas van METarchitecten . Volgens hem zal de woningmarkt dermate verschuiven dat alleen gebouwen waarbij rekening gehouden is met duurzaamheid nog interessant zijn voor potentiële kopers. "Mensen kijken steeds meer naar de vaste lasten bij de aankoop, vandaar ook dat woningen met een grote kostenpost ook tegenwoordig al een stuk onaantrekkelijker zijn. En dat zal niet minder worden, integendeel", voorspelt Lucas.

Lucas trapte afgelopen donderdag als eerste spreker af op de in Albergen gehouden duurzaamheidsbeurs. In vogelvlucht legde hij uit wat volgens hem de veel gebezigde term 'duurzaamheid' voor staat, zeker als architect zijnde, en ging vervolgens de projecten die hij in de afgelopen jaren opgeleverd heeft stuk-voor-stuk langs.

Vanaf 2020 mogen alleen nog maar energieneutrale woningen worden gebouwd. Het doel van de aanscherping is de CO2-uitstoot in Nederland reduceren. Waar de overheid nu eist dat een nieuwbouwwoning maximaal een EPC-waarde (energiezuinigheidsniveau) van 0,6 heeft, daalt dit in de komende jaren naar 0. Volgens de architect zorgt dit er nog meer voor dat huizenkopers rek. "Want let maar op, die energieneutrale woningen zullen hun waarde behouden. Terwijl woningen waar flink gestookt moet worden juist een flink deel inleveren. Bovendien gaat de overheid er steeds meer op letten en het waarschijnlijk ook nog wel via fiscale maatregelen stimuleren, een beetje zoals nu reeds bij auto's gebeurd wat bijvoorbeeld de BPM en bijtelling betreft. De bouwwereld moet er bovendien al rekening mee houden en er daarnaast ècht op inspelen - als ze een beetje slim zijn. Anders heb je het allemaal niet zo goed begrepen en mis je deze al rijdende trein gewoon."

Nano-infrarood verwarming

Geen temperatuurverschillen in een bepaalde ruimte, geen stofdeeltje die door de luchtcirculatie rond dwarrelen. Maar wel binnen enkele minuten een aangename warmte, welke CO2-vrij en zonder elektra letterlijk uit een muur komt. Zie daar één van de producten van Ecoheat Holland, het bedrijf van beursinitiator Andre Strijker. "Onze unieke verwarmingsfolie kan op aanvraag bijvoorbeeld worden verwerkt in tafels. Tevens is het verkrijgbaar als schoenverwarmers, welnessmatrassen en bedden voor in de slaapcabines van vrachtwagens. Die matrassen werken op 20-24 volt i.p.v. 220-230 volt, dus ze zijn uiterst veilig in gebruik. Voor ons is geen idee te gek. De missie van ons bedrijf is om de energierekening van mensen zo laag mogelijk te houden", legt Strijker uit.

'Opengeklapte thermoskan'

Simpel, maar effectief. Een goed idee moet eigenlijk beide in zich hebben, wil het kunnen slagen. De uitvinding van Ton Willemsen voldoet volgens hemzelf volledig aan de gestelde criteria. Samen met installateur John Nijland was ook hij aanwezig op de Albergse beurs.

2015 03 05 184913

Meest Gelezen